X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Julian Assange este liber şi a părăsit Marea Britanie, afirmă WikiLeaks

25 iun. 08:31   Externe
1357 0

"Julian Assange este liber" şi a părăsit luni Marea Britanie şi închisoarea de înaltă securitate de lîngă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani, a dezvăluit WikiLeaks după anunţarea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei cu justiţia americană, transmite France Presse.

Potrivit WikiLeaks, australianul în vîrstă de 52 de ani a părăsit luni dimineaţa închisoarea Belmarsh şi a fost eliberat de justiţia britanică pe aeroportul Stansted din Londra în cursul după-amiezii, de unde s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Marea Britanie, notează Noi.md cu referire la agerpres.

Urmărit penal pentru expunerea a sute de mii de documente confidenţiale, Julian Assange urmează să apară miercuri la ora locală 09:00 (23:00 GMT marţi) în faţa unui tribunal federal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific, potrivit documentelor judiciare făcute publice în noaptea de luni spre marţi.

Unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a acceptat să pledeze vinovat în faţa unui tribunal american pentru a-şi recîştiga libertatea după cinci ani de detenţie în Regatul Unit.

Julian Assange, care face în prezent obiectul unei anchete penale pentru "conspiraţie în vederea obţinerii şi divulgării de informaţii referitoare la apărarea naţională", ar trebui să pledeze vinovat doar pentru această acuzaţie, conform documentelor, care o desemnează şi pe complicea sa, soldatul american Chelsea Manning, drept sursa scurgerii masive de informaţii.

El ar trebui să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, deja executate în detenţie provizorie la Londra, ceea ce i-ar permite să se întoarcă liber în ţara sa natală, Australia.

Acest acord, care pune capăt unei epopei care durează de aproape 14 ani, intervine cu două săptămîni înainte de o altă audiere crucială în faţa instanţelor britanice. La 9 şi 10 iulie, instanţa trebuia să examineze recursul lui Julian Assange împotriva extrădării sale în Statele Unite.

El lupta pentru a evita să fie predat justiţiei americane, care îl urmăreşte pentru că a făcut publice, începînd din 2010, peste 700 000 de documente confidenţiale privind activităţi militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

Aceste documente includ o înregistrare video care arată civili, inclusiv doi jurnalişti Reuters, ucişi de focul unui elicopter de luptă american în Irak în iulie 2007.

Cu 18 capete de acuzare, el putea, teoretic, să facă pînă la 175 de ani de închisoare în temeiul Legii privind spionajul.

Chelsea Manning, la rîndul său, fusese condamnată în august 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marţială, dar a fost eliberată după şapte ani în urma comutării pedepsei de către preşedintele Barack Obama.

Guvernul britanic a aprobat extrădarea lui Julian Assange în iunie 2022.

În ultima răsturnare de situaţie din acest caz de lungă durată, care a devenit pentru susţinătorii săi un simbol al ameninţărilor la adresa libertăţii presei, doi judecători britanici i-au acordat acestuia dreptul de a face apel împotriva extrădării sale în luna mai.

Acest apel urma să includă întrebarea dacă el ar beneficia de protecţia libertăţii de exprimare ca străin în sistemul juridic american.

"Julian este liber", s-a bucurat soţia sa Stella Assange, potrivit căreia "cuvintele nu sînt suficiente pentru a ne exprima imensa recunoştinţă" faţă de cei care au lucrat "ani de zile" pentru ca eliberarea sa să devină o "realitate".

WikiLeaks a publicat o înregistrare video care îl arată pe Julian Assange mergînd liber pe pistă pentru a se îmbarca într-un avion.

Într-un mesaj pe X, WikiLeaks s-a felicitat pentru această reuşită, care a fost rezultatul unei "campanii globale" ce a reunit activişti, "legislatori şi lideri" de toate orientările politice, "pînă la Organizaţia Naţiunilor Unite".

Toate acestea au creat "spaţiul pentru o lungă perioadă de negocieri cu Departamentul de Justiţie al SUA, care a condus la un acord ce nu a fost încă finalizat în mod oficial", potrivit WikiLeaks.

WikiLeaks a publicat informaţii fără precedent despre corupţia guvernamentală şi abuzurile drepturilor omului, cerînd celor puternici să răspundă pentru acţiunile lor", a continuat WikiLeaks. "În calitate de redactor-şef, Julian a plătit aspru pentru aceste principii şi pentru dreptul oamenilor de a şti".

"În timp ce se întoarce în Australia, le mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit, au luptat pentru noi şi au rămas total dedicaţi luptei pentru libertatea sa", a adăugat WikiLeaks, concluzionînd: 'Libertatea lui Julian este libertatea noastră'.

"După mai mult de cinci ani într-o celulă de doi pe trei metri, izolat timp de 23 de ore pe zi, el se va reîntîlni în curînd cu soţia sa Stella şi cu cei doi copii ai lor, care şi-au cunoscut tatăl doar după gratii", a adăugat WikiLeaks.

Fondatorul WikiLeaks fusese arestat de poliţia britanică în aprilie 2019, după şapte ani petrecuţi în ambasada ecuadoriană la Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia într-o anchetă de viol, clasată în acelaşi an.

De atunci, au existat din ce în ce mai multe apeluri pentru ca preşedintele american Joe Biden să renunţe la acuzaţiile împotriva sa. Australia a făcut o solicitare oficială în februarie, pe care Biden a declarat că o ia în considerare, sporind speranţele în rîndul susţinătorilor săi.

6
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?