Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Experţi: Decizia privind tarifele la gazele naturale trebuie amînată

13 noi. 2015,, 12:05   Parerile expertilor
899 0
Эксперты считают, что необходимо отложить принятие решение по тарифам
Foto: infotag.md
Unii experţi consideră că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică trebuie să amîne decizia privind tarifele la gazele naturale. Un asemenea apel a fost lansat ieri, 12 noiembrie, într-o conferinţă de presă.

Fostul director al ANRE, Victor Parlicov, a explicat acest lucru prin amendamentul la Legea cu privire la gazele naturale, adoptată de precedentul parlament la propunerea deputatului PLDM Simion Furdui. „Noi considerăm că, atît timp cît funcţionează acest amendament, revizuirea tarifelor de către ANRE este un pas iresponsabil. Modificarea contravine legislaţiei europene, iar în Parlament avem un proiect de lege privind anularea acesteia. Dacă Parlamentul va lua asemenea decizie, atunci situaţia se va schimba, deoarece în circumstanţele actuale cheltuielile cresc cu circa 800 de mii de lei zilnic. Aceste cheltuieli suplimentare sînt prevăzute în tarif şi constituie 5-6% din majorarea propusă", a menţionat Parlicov.

Analistul Sergiu Tofilat a menţionat că pînă în momentul de faţă Parlamentul nu a cerut Curţii Constituţionale anularea "amendamentului Furdui" şi nu a modificat legislaţia pentru a spori independenţa ANRE.

"Încă la începutul toamnei, în cadrul dezbaterilor publice am enumerat problemele din sectorul energetic, propunînd un plan de acţiuni. Am recomandat, inclusiv, ca amendamentul să fie contestat la Curtea Constituţională. Însă majoritatea propunerilor au rămas doar pe hîrtie", a menţionat expertul, considerînd că amendamentul Furdui contravine legislaţiei europene şi lipseşte Moldova de un instrument important în negocierile cu Gazprom-ul.

Fostul director al ANRE, Nicolae Răileanu, a menţionat că decizia de majorare a tarifelor la gazele naturale a fost atacată în judecată, însă o decizie în acest sens nefiind, deocamdată, pronunțată.

"Am depistat că în cadrul şedinţei ANRE, membrii Consiliului de directori au votat pentru un set de cifre, iar în Monitorul Oficial au fost publicate alte cifre, mai mari", a spus Răileanu.

Economistul Mihail Poisic a amintit că "Moldovagaz" primeşte de la "Gazprom" $3 pentru fiecare mie de metri cubi la 100 km de tranzit al gazelor şi acum se discută majorarea acestuia.

"Tariful pentru tranzitul gazelor ruseşti prin Moldova în statele europene este valabil din 1 ianuarie 2011. Precedentul tarif, de $2,5, a funcţionat pe parcursul ultimilor 14 ani. Această activitate nu era reglementată de ANRE. Acum se propune ca veniturile şi cheltuielile de tranzit în Europa să fie examinate de ANRE în comun cu veniturile şi cheltuielile pentru gazele consumate în ţară. Iar din motiv că tranzitul este profitabil, aceasta ar permite diminuarea tarifului pentru consumatorii noştri. Consider că asemenea abordare este corectă, deoarece veniturile din folosirea teritoriului moldovenesc trebuie să aparţină ţării, nu agentului economic Moldovagaz”, a afirmat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?