X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Țîrdea: Coaliţia va reveni la componenţa sa precedentă

13 noi. 2015,, 12:15   Parerile expertilor
1303 0
Цырдя: Коалиция вернется к прежнему составу
Foto: news.mail.ru
Pentru ca Moldova să iasă din criza politică, este necesar ca în Parlament să fie formată majoritatea. În opinia politologului, deputatului în Parlament din partea PSRM Bogdan Ţîrdea, există trei variante ale coaliţiei de guvernare, relatează NOI.md cu referire la videoblogul expertului.

Potrivit lui Ţîrdea, s-ar părea că aritmetic în Parlament sînt 57 de mandate – din partea PD, PCRM, PL şi grupului Leancă. Dar din punct de vedere politic, alianţa nu poate fi formată, deoarece PL nu poate intra direct în alianţă cu PCRM (deşi ieri Ghimpu a încercat să explice acest lucru electoratului . Într-adevăr, ce va spune el Bucureştiului?) La rîndul său, nici PCRM nu poate să-l voteze pe Leancă în calitate de premier: Voronin anterior l-a acuzat pe Iurie Gheorghievici de fraudarea BNM. Leancă, de asemenea, a părăsit PLDM sub pretextul că acesta s-ar juca cu comuniştii. Acum reiese că şi el ar trebui să procedeze la fel? PLDM nu poate fi într-o barcă cu PD, deoarece ea, potrivit lor, este condusă de un bandit. Care totuşi sînt eventualele combinaţii ale alianţei în situaţia creată?

„Prima – să creeze iarăşi AIE-4, compusă din PLDM, PD, PL. Dar pentru ce trebuia distrusă AIE-3? Acest scenariul este mult îndrăgit de Occident, dar mai puţin de PLDM, şi absolut deloc de cunoscutul oligarh. Doar PLDM şi-ar dori să ia CNA şi Procuratura Generală de sub controlul celui mai influent om din Moldova şi să le predea sub controlul Washingtonului, adică să treacă întreaga ţară sub gestiunea externă, la fel ca şi România vecină. Aici instituţia similară CNA-ului nostru – DNA – este controlată de FBI, care îi închide pe toţi cei care nu-i convin Washingtonului. Nici nu ştiu ce e mai rău – samavolnicia americanilor sau fărădelegile oligarhului”, se întreabă politologul.

În calitate de a doua variantă acesta vede o alianţă de centru stînga dintre PCRM, PD şi PSRM. „Aceasta îi place oligarhului. Iar încă mai mult îi place preşedintelui PCRM, Voronin. Dar la ce bun îi trebuie liderului socialiştilor Dodon? Şi principalul – pentru ce îi trebuie poporului Moldovei?”, spune Bogdan Ţîrdea.

În opinia lui, se pare că cel mai real este al treilea scenariu – o vinegretă politică. „Cel mai probabil, Guvernul în acest caz va fi unul minoritar. Din el vor face parte democraţii, liberalii şi grupul Leancă. PCRM la fel îşi va da voturile, deoarece ei nu demult l-au susţinut pe Gaburici. Cei drept, este puţin probabil că ei vor fi admişi la guvernare. Dacă nu au fost admişi timp de şase ani, de ar fi admişi acum? Dacă PLDM va fi mai flexibil (iar acesta are o experienţă bogată în acest sens), atunci peste cîteva luni AIE-4 se va transforma în AIE-5. Şi coaliţia va reveni la componenţa sa precedentă”, consideră deputatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?