X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Chirilă: Și domnul Fule are partea sa de vină

13 noi. 2015,, 10:56   Parerile expertilor
958 1

Chirilă: Și domnul Fule are partea sa de vină
Foto: noi.md

Fostul comisar european pentru extindere și politică de vecinătate Stefan Fule cunoștea bine realitățile din Republica Moldova, dar a preferat să tacă. Opinia aparține directorului executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, care a precizat că mesajele oficialilor europeni pentru clasa politică de la Chișinău au devenit mai dure, notează NOI.md.

„Domnul Fule are și dînsul partea sa de vină pentru ceea ce se întîmplă în țara noastră. Eu cred că fostul comisar cunoștea aceste realități cu mult timp înainte, dar, din păcate, relația de prietenie foarte apropiată pe care a avut-o cu anumiți politicieni nu i-a permis să fie mult mai convingător și asertiv în a promova niște mesaje forate clare. Este o lecție pentru alți politicieni europeni – să poată prieteni, dar la o anumită distanță”, a punctat Chirilă.

Potrivit expertului, sub paravanul integrării europene, în Republica Moldova s-au comis multe ilegalități, care au dezamăgit deopotrivă cetățenii și partenerii de dezvoltare.

„Mesajele acum sînt foarte clare – ori formați un guvern stabil, cu un mandat politic puternic pentru reforme, ori Bruxelles-ul va uita de Republica Moldova pentru mult timp înainte, pentru că UE are probleme mult mai presante și mai urgente”, a explicat Chirilă.

Comentînd datele sondajului de opinie prezentat recent de Institutul Republican Internațional, care arată că numărul susținătorilor integrării europene este în scădere, Chirilă a precizat că rezultatele trebuie privite mai complex.

„Același sondaj mai arată că cetățenii noștri vor ca guvernații să combată corupția așa cum se face în România, de exemplu, și nu cum se face la Moscova. Sondajul arată că ei vor schimbări, vor reforme, iar majoritatea reformelor sînt făcute după modelul european”, a explicat Chirilă.

Expertul a mai precizat că Republica Moldova nu are nevoie acum de un guvern tehnocrat, care va duce doar la perpetuarea crizei, dar de un executiv politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?