X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ciurea: Excluderea imunității parlamentare va înteți lupta pentru procuratură

11 noi. 2015,, 10:59   Parerile expertilor
1421 2

Ciurea: Excluderea imunității parlamentare va înteți lupta pentru procuratură
Foto: europalibera.org

Propunerea privind excluderea imunității parlamentare a deputaților va declanșa o luptă crîncenă între partide, pentru subjugarea politică a Procuraturii. De această părere este expertul Corneliu Ciurea de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, informează NOI.md

În opinia analistului, imunitatea parlamentară joacă un rol important în societățile vulnerabile, în care există tendința controlului politic asupra instituțiilor statului.

„Mi se pare că lichidarea imunității în condițiile noastre doar conduce la faptul că partidele politice se vor bate și mai mult pentru procuratură, pentru controlul politic al instituțiilor de stat. Din această cauză, nu mi se pare o idee bună. Imunitatea parlamentară are un anumit rol mai ales în societățile în care există tentația de a controla politic instituțiile statului și, din această cauză, mă aflu pe contrasens cu punctul de vedere majoritar. Această lupta împotriva imunității nu este cu adevărat relevantă în cazul reformei care trebuie să se producă, inclusiv combaterea corupției”, a precizat Ciurea.

Precizăm că PD a elaborat o listă de priorități pentru viitoarea guvernare. Printre măsurile propuse de democrați se numără și anularea imunității parlamentare sau identificarea unei proceduri de renunțare benevolă la aceasta, în urma revizuirii prevederilor constituționale. Anterior, și deputații neafiliați din grupul Leancă au înaintat o inițiativă care vizează renunțarea benevolă la imunitatea parlamentară.

Totodată, în vederea eficientizării luptei cu corupția, democrații au propus înființarea așa-numitei agenții naționale de recuperare a activelor dobîndite ilegal, dar și adoptarea legislației în acest sens.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?