Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Politolog: Indiferent cine va fi numit premier, asta va însemna o profanare a Constituției

10 noi. 2015,, 11:21   Parerile expertilor
951 0

Politolog: Indiferent cine va fi numit premier, asta va însemna o profanare a Constituției
Foto : resurs.md

Consultările inițiate de șeful statului în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier reprezintă o simplă formalitate, fără rezultate concrete. Opinia aparține politologului Alexei Tulbure, care a explicat pentru NOI.md că, indiferent de configurația noii coaliții de guvernare, aceasta va una fi ilegitimă.

„Nu văd mare rost în ceea ce face Timofti și în ceea ce încearcă ei să facă acum. Noua coaliție, în orice componență va fi ea, în cazul în care va participa PD și sateliții acestui partid, cum este PL de exemplu, va fi coaliția unor hoți. Asta e unica perspectivă care stă în fața noastră. În Parlament nu există forțe capabile să genereze reforme europene, nu sînt forțe care au intenția să modernizeze țara. Toate aceste consultări ale președintelui țin de respectarea procedurii, dar este un fel de formă fără conținut”, a menționat Tulbure.

Analistul este de părere că atît partidele parlamentare, cît și clasa politică per ansamblu s-au discreditat complet, iar unica soluție pentru depășirea acestui blocaj politic sînt alegerile anticipate.

„Premierul trebuie să fie liderul unei majorități parlamentare sau al unui partid învingător în alegeri, or, astăzi, în Parlament nu avem un astfel de partid sau o astfel de majoritate. Orice prim-ministru ar fi numit, asta va însemna o profanare a Constituției, a spiritului Constituției, a democrației parlamentare, pentru că numirea lui vine în contradicție cu spiritul democratic”, a adăugat Alexei Tulbure.

Precizăm că șeful statului, Nicolae Timofti, a demarat în această săptămînă consultările cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier. Ieri, președintele a purtat discuții cu reprezentanții PL, PD și PCRM. Socialiștii au refuzat să vină la convorbiri, iar liberal-democrații au cerut ca întrevederea să fie amînată pentru o altă zi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?