X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldovenii nu ştiu să protesteze

5 noi. 2015,, 10:25   Parerile expertilor
2922 5
Эксперты: Граждане РМ не умеют протестовать
Foto: tv7.md
Starea lucrurilor spre bine în Moldova nu se va schimba prea curând. Şi asta deoarece moldovenii nu ştiu să protesteze, iar cei care ies în stradă nu îşi prioritizează revendicările pe care le aşteaptă de la guvernare. La această concluzie au ajuns invitaţii emisiunii ”Politica” de la TV7.
Potrivit mai multor invitaţi, protestele oamenilor care ies în stradă, din start, iau o pistă greşită. Iar de cele mai multe ori, acestea se transformă în manifestaţii geo-politice.

”Protestele organizate, de cele mai multe ori nu au credibilitate. În Republica Moldova ne jucăm dea statalitatea, de aceea nu obţinem nici rezultate. Eventual, odată ce ieşim la protest, nuştim unde vrem să ajungem, pentru că nu suntem un proiect de ţară viabil”, susţine Constantin Codreanu, membru Blocul Unităţii Naţionale.

În opinia altor invitaţi, protestele nu oferă soluţii, ceea ce împiedică şi alte persoane ca să iasă pentru a-şi cere drepturile în stradă. ”În alte ţări, oamenii care protestează au un mesaj foarte clar, tototdată, oferă şi soluţii. La noi, din păcate revendicările protestatarilor sunt doar nişte slogane. Le-am spus şi atât. Protestul trebuie să fie ca şi un partid politic. Să mergi la oameni să-i întrebi ce vor, apoi să vii şi să ceri. Nu neapărat să stai în stradă, sunt şi alte forme de protest, spre exemplu, petiţiile care pot fi tematice, semnate de un grup de persoane dintr-un domeniu”, este de părere Vlada Ciobanu, blogger.

”Trebuie să fim de acord că în ţara noastră practic nu există proteste sociale, ele toate se transformă în politice. Aici joacă un rol negativ şi presa, care nu le mediatizează intenţionat şi sustrage atenţia publică cu politica. Spre exemplu sunt organizate mai multe proteste ale agricultorilor sau alte organizaţii, despre care nu ştie nimeni”, declară Anastasia Primov, expert în comunicare.

Totuşi, unele voci afirmă că ultimele proteste organizate au reuşit să schimbe lucrurile. ”Trebuie să recunoaştem că după 7 aprilie, temperamentul tinerilor s-a mai calmat, nu mai ies la manifestaţii atât de mulţi tineri. Însă, totuşi ultimele proteste au reuşit să schimbe unele lucruri în ţară, soldate cu demiteri, arestări. Iar oamenii trebuie să înţeleagă că presiunea socială poate aduce schimbări, însă nu peste noapte”, spune Liviu Vovc, membrul Platformei Civice "Demnitate şi Adevăr".

Referindu-se la schimbările în urma protestelor din România, soliologul Vitalie Sprânceană, a menţionat că statul vecin se află în manifestaţii continuie din 2012, iar la protest vin oameni simpli care au credibilitate în faţa mulţimii. Totodată, românii, spre deosebire de moldoveni, cunosc bine ce aşteptări au şi vin cu soluţii concrete pentru a-şi atinge scopul.

Menţionăm că în urma protestelor din România premierul Victor Ponta şi-a anunţat demisia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?