Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ciobanu: Totul merge conform planului – „verzii” trebuie doborîți

4 noi. 2015,, 17:00   Parerile expertilor
5630 2
Чобану: Всё идёт по плану - надо добить «зеленых»
Foto: ipn.md
„Din coaliţia de guvernare vor face parte Partidul Democrat, în calitate de componentă de formare a sistemului, de iniţiere şi gestionare a întregii acestei coaliţii, precum şi comuniştii cu liberalii. Mai rămîne deschisă întrebarea privind grupul Leancă, deoarece el nu le este la îndemînă. Dar există şi o variantă intermediară”, a comunicat pentru NOI.md analistul Victor Ciobanu.

În opinia lui, Voronin va spune că ei creează un guvern tehnocrat. Liberalii şi democraţii vor spune că acesta va fi un guvern proeuropean. Şi vom obţine un soi de guvern tehnocrat proeuropean.

„Dar mai sînt cîteva momente care trebuie puse la punct. Ce vor spune liberalii? La urma urmei, ei au dat asigurări că niciodată nu se vor asocia cu comuniștii. Comuniștilor, probabil, le vine mai ușor să-şi explice comportamentul – chipurile, ei nu sînt atît de antieuropeni, ceea ce, de fapt, ei deja au început să facă. Scopul principal al acestui proiect este de a evita în anul viitor alegerile președintelui, iar pentru aceasta este necesar să fie atrași treptat comuniștii la putere, pentru a obține cele 61 de voturi necesare. Totodată, participarea sau neparticiparea lui Leancă nu are nicio importanță principială, deși acesta este necesar pentru crearea unei fațade democratice”, susţine expertul.

El a reamintit că la părăsirea PLDM unul dintre argumentele lui a fost faptul că PLDM a creat o alianță cu comuniștii într-o coaliție minoritară. Acum istoria se repetă – Iuri Grigorevici va fi nevoit să răspundă la întrebarea privind colaborarea cu comuniștii.

„Cred că planul iniţial mai prevedea şi acest lucru – promovarea lui Leancă. Posibil, dacă se va continua cu invitarea PLDM la negocieri, el nu va acumula numărul necesar de voturi. Și atunci va avea loc o manevră intermediară, pentru a-i face pe liberal-democrați ţapi ispăşitori pentru destrămarea alianţei proeuropene formate din 55 de deputați, iar ulterior – trecerea directă la o coaliție mai largă, cu participarea comuniștilor”, explică evoluţia evenimentelor politice Victor Ciobanu.

Potrivit lui, acum această manevră intermediară nu mai este necesară, deoarece se poate purcede direct – şi democraţii deja au purces – la negocierile cu comuniştii. Adică prima variantă nu le-a reuşit, deoarece se miza pe faptul că fracţiunea PLDM se va destrăma imediat. Dar deoarece acest lucru nu s-a întîmplat, acum acesta va fi separat bucată cu bucată. Iar numărul deputaţilor neafiliaţi nu are nicio importanţă. Dacă pînă în martie nu vor fi suficiente voturi, atunci vor fi cumpăraţi şi socialiştii pentru a asigura o construcţie stabilă.

„Am mai vorbit şi în ajunul demisiei Guvernului că Guvernul va cădea, deși puțini oameni au crezut. Dar totul merge conform planului, deoarece «verzii»trebuie doborîți. Acum intriga propriu-zisă constă în faptul că astăzi «verzii»vor decide dacă va rămîne partea instituțională sub brand și va trece în opoziție, iar transfugii vor fugi la cei independenţi sau invers. Deoarece Consiliul Național Politic al PLDM este o structură complexă, din care fac parte o mulțime de oameni, a căror majoritate este de pe loc. După cum știți, cei de pe loc ușor trec de la comuniști la liberali, de aceea presiunea, probabil, va fi una mare. În cazul în care decizia oficială a Consiliului Politic al PLDM va fi de a negocia crearea coaliției de guvernare, atunci deja partea neinstituțională va părăsi fracțiunea şi va rămîne sub formă de deputaţi neafiliaţi în calitate de o oarecare opoziție”, consideră analistul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?