Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Coreea de Sud, Japonia și China anunță reluarea cooperării trilaterale

1 noi. 2015,, 22:00   Externe
3856 1

Foto: asiareport.ru

Liderii sud-coreean, chinez și japonez au lăsat deoparte duminică rivalitățile istorice și teritoriale și au anunțat, într-un summit trilateral la Seul, dorința de a coopera din nou asupra chestiunilor comerciale și de securitate, relatează AFP. Președinta sud-coreeană Park Geun-hye și premierii japonez și chinez, Shinzo Abe și Li Keqiang, au discutat timp de o oră și jumătate la Seul despre o serie de subiecte, printre care un acord de liber-schimb și programul nuclear nord-coreean.

Niciun acord specific nu era așteptat de la acest summit a cărui simplă organizare a fost considerată ca având o puternică încărcătură simbolică, în contextul disputelor dintre cele trei țări.

"Împărtășim ideea conform căreia cooperarea trilaterală a fost complet restabilită cu ocazia acestui summit", se arată într-un comunicat comun.

Cei trei lideri au decis de asemenea ca acest tip de summit trilateral să aibă loc anual. Următorul va fi organizat în 2016 în Japonia. China, Coreea de Sud și Japonia — cele mai mari trei economii din Asia de Nord-Est — au lansat în urmă cu șapte ani principiul unui summit anual. Însă din cauza tensiunile dintre Seul și Tokyo, nicio reuniune trilaterală nu a mai avut loc din 2012. Economia s-a aflat duminică în centrul discuțiilor, într-un moment în care Beijingul, în plină relansare economică, vrea să-și dinamizeze relațiile comerciale cu cei doi vecini ai săi.

Comunicatul comun vorbește de asemenea despre un angajament în favoarea unui acord trilateral de liber-schimb, care ar completa Tratatul de liber-schimb Trans-Pacific (TPP) creat de SUA, dar la care Seulul și Beijingul nu participă. Cei trei lideri și-au afirmat de asemenea 'opoziția fermă' față de dezvoltarea de arme nucleare în Peninsula Coreeană. Park Geun-hye a indicat că această reuniune a constituit "un mare pas în direcția păcii și securității" în Asia de Nord-Est.

"Împărtășim acest interes (...) Trebuie să păstrăm obiectivul de denuclearizare a Coreii de Nord", a spus ea, într-un moment în care secretarul american al apărării Ashton Carter efectua o vizită în Zona Demilitarizată (DMZ) între cele două Corei.

După vizita la DMZ, șeful Pentagonului a făcut apel duminică la Phenian să se abțină de la orice provocare și să renunțe la programul nuclear. El a mai spus în fața presei că SUA rămân angajate în procesul de discuții în format de șase pentru obținerea denuclearizării peninsulei.

După summitul trilateral, atenția se va îndrepta asupra primei întâlniri bilaterale între Park Geun-hye și Shinzo Abe, care va avea loc luni la Seul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?