X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Usatîi: Nu am înregistrat convorbirile între Şor şi Filat

24 oct. 2015,, 16:51   Politică
10137 9
Усатый: Я не записывал разговоры Шора с Филатом
Foto: replika.md
Liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi a recunoscut că a difuzat interceptările convorbirilor telefonice între primarul oraşului Bălţi, businessmanul Ilan Şor şi fostul prim-ministru Vladimir Filat, însă neagă că le-a ar fi înregistrat personal. Acest fapt l-a declarat avocata lui Ana Ursachi, relatează NOI.md.

Ea a menţionat că Renato Usatîi a povestit în cadrul audierilor că a primit aceste înregistrări pe un stick USB, fără a specifica cine, cînd şi în ce circumstanţe i-a transmis aceste materiale. Liderul „Partidului Nostru” a indicat numele lor, însă apărarea nu le poate divulga pentru a nu prejudicia ancheta.

„Noi nu putem spune numele omului care a transmis înregistrarea în interesul anchetei. Din punct de vedere legal, difuzarea convorbirilor fără participarea la înregistrarea lor nu constituie o încălcare. În plus, deocamdată nu este dovedită autenticitatea vocilor. Astăzi noi am cerut să se verifice acest aspect”, a spus Ana Ursachi.

Referindu-se la anunţul făcut de Renato Usatîi pentru unul din posturile de televiziune privind faptul că înregistrarea convorbirilor ar fi fost făcută prin intermediul unui program-spion, potrivit avocatei Ana Ursachi, clientul ei le-a spus anchetatorilor că a aflat despre această oportunitate prin intermediul sistemului de căutare Google. Însă în realitate el nu s-a folosit de astfel de programe şi nu a efectuat înregistrarea convorbirilor telefonice. Ursachi a menţionat că Usatîi nu ştie cine a interceptat convorbirile între Şor şi Filat. „Da, el a difuzat aceste înregistrări, dar a făcut acest lucru deoarece chiar îl consideră pe Şor hoţ, iar atitudinea lui faţă de Filat este bine cunoscută de toţi”, a spus avocata.

Un alt avocat al lui Renato Usatîi, Igor Şeremet a mai menţionat că ancheta nu poate identifica persoanele care au înregistrat convorbirile, reamintind despre cazul privind publicarea pe Internet a convorbirii telefonice a vicepreşedintelui „Partidului Nostru” Nicolae Ţipovici. Atunci Procuratura a refuzat să intenteze un dosar penal pe acest caz, motivînd acest lucru prin faptul că nu poate fi stabilită sursa, persoana care a efectuat înregistrarea şi a publicat informaţia, deşi „Partidul Nostru” dispunea de informaţii precum că aici ar fi implicat un angajat al MAI.

Ana Ursachi a menţionat că cel mai probabil acuzarea va insista asupra plasării lui Renato Usatîi în arest preventiv de 30 de zile, însă apărarea va lupta pentru eliberarea lui cît mai grabnică.

„Sîntem convinşi că procurorii vor cere plasarea lui Renato Usatîi în arest preventiv de 30 de zile. Noi deja am atacat hotărîrea privind reţinerea lui pe 72 de ore, însă dacă aceasta va fi urmată de arestul preventiv, noi nu vom insista asupra arestului la domiciliu şi vom cere eliberarea totală a politicianului”, a spus Ana Ursachi, explicînd că „arestul la domiciliu este la fel o formă a arestului”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?