Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Banca Mondială a revizuit în scădere prognoza de dezvoltare pentru economia moldovenească

12 oct. 2015,, 16:05   Economie
2853 0
Foto: infosmi.net
Banca Mondială și-a menținut prognoza negativă privind dezvoltarea economiei moldovenești în anul 2015, considerînd că aceasta se va diminua cu 2%. Totodată, Banca Mondială estimează deja mai sceptic perspectiva de reabilitare a economiei moldovenești în anul 2016, reducîndu-și prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei de la 1,5% pînă la 0,5%. Noua prognoză a indicatorilor macroeconomici ai Moldovei a fost prezentată de economistul superior al Băncii Mondiale, Ruslan Piontkovski, notează NOI.md.

Banca Mondială și-a păstrat prognoza privind diminuarea PIB-ului Moldovei în acest an cu 2%, în pofida creșterii economice cu 3,6%, în primul semestru curent. Aceasta se explică prin aceea că, potrivit estimărilor, în a doua jumătate a anului, PIB-ul se va reduce cu 6%, în special din cauza secetei puternice în rezultatul căreia recolta mai multor culturi agricole s-a redus de două ori. Un impact negativ asupra dezvoltării economiei moldovenești continuă să-l aibă declinul activității economice a celor mai importanți parteneri comerciali ai Moldovei, în special Rusia, Ucraina și Belarus, avînd în vedere situația din regiune. Totodată, din cauza recesiunii economice din Rusia, s-au redus remitențele muncitorilor migranți moldoveni. S-a diminuat semnificativ și volumul exportului moldovenesc.

Totodată, înăsprirea politicii monetare, în particular, majorarea ratei de bază pînă la 19,5% și majorarea rezervelor obligatorii la mijloacele atrase de bănci în lei pînă la 35% din baza de calcul a dus la scumpirea creditelor bancare și diminuarea activității economice.

Un impact negativ asupra dinamicii dezvoltării economiei moldovenești îl au presiunea fiscală, problemele din sectorul bancar apărute după furtul unui miliard de dolari din băncile problematice, dificultățile legate de acoperirea deficitului bugetar etc.

De menționat că Ministerul Economiei din Republica Moldova prognozează pentru anul 2015 o diminuare a PIB-ului cu 1%, iar pentru anii 2016 și 2017 o creștere cu 3% și 4%, respectiv. FMI și-a menținut prognoza privind diminuarea PIB-ului Moldovei în acest an cu 1%, însă a redus prognoza de creștere economică a țării noastre în anul 2016 de la 3% pînă la 1,5%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?