Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ziua Curățeniei în 10 sate din Moldova

22 sep. 2015,, 17:30   Societate
3914 1
Около 2000 учащихся одновременно проведут уборочные работы в 10 селах севера страны
Foto: sevkrai.ru
Aproximativ 2000 de elevi din 10 localităţi din regiunea de nord a ţării desfăşoară miercuri, 23 septembrie, acţiuni de salubrizare în localităţile lor de baştină. Acţiunile fac parte din campania regională „Managementul deşeurilor în localitatea mea”, desfăşurată de Asociaţia „Caroma Nord”.

Directoarea executivă a „Caroma Nord”, Rodica Frecăuţanu, a declarat pentru IPN că această acţiune urmează după o serie de seminare organizate în localităţile din nordul ţării, unde s-a vorbit despre managementul deşeurilor. În cadrul seminarelor participanţii au fost informaţi despre oportunităţile de a atrage diferite proiecte europene pentru colectarea deşeurilor şi reciclarea acestora.

Acum, de Ziua internaţională a curăţeniei, participanţii la seminarele Asociaţiei participă la acţiuni de salubrizare în localitatea lor. Rodica Frecăuţanu a spus că vor fi salubrizate şi 2 râuleţe – Camenca şi Căldăruşa. Deşeurile colectate în unele localităţi vor fi transportate spre depozite de colectare a acestora. Directoarea de la „Caroma Nord” a subliniat că se doresc cât mai multe proiecte şi strategii de colectare şi reciclare a deşeurilor, iar prin această acţiune se vrea sesizarea autorităţilor locale ca să depună eforturi şi să promoveze astfel de proiecte.

Maria Vacarciuc, directoarea Centrului social „Nufărul Alb” şi preşedintele organizaţiei obşteşti „Sat modern” din Glinjeni, raionul Făleşti, a spus că, prin participarea la această acţiune, doreşte să le altoiască tinerilor dragostea pentru natură şi o grijă mai mare faţă de mediul înconjurător. „Vrem să le spunem copiilor că toamna oamenii sunt obişnuiţi să dea foc la frunze, dar noi vrem să-i orientăm să nu mai facă acest lucru şi să le spunem care sunt daunele. Copiii s-au arătat dispuşi să participe la acţiuni de salubrizare”, a spus Maria Vacarciuc, precizând că în localitate nu există un proiect de colectare a deşeurilor şi că se doreşte foarte mult acest lucru.

Natalia Tolici, specialista relaţii cu publicul în cadrul Primăriei satului Băhrineşti, raionul Floreşti, a comunicat că Primăria susţine toate activităţile iniţiate în folosul comunităţii. Ea a subliniat că în localitate încă nu există un sistem de colectare a deşeurilor, iar autorităţile locale încearcă să atragă un proiect pentru a instala coşuri de gunoi la fiecare poartă, oamenii din sat fiind dispuşi să achite o sumă anumită pentru ca deşeurile să le fie colectate.

Acţiunea de salubrizare va începe la oră diferită în fiecare localitate, în a doua parte a zilei. Pe lângă râuleţele Camenca şi Căldăruşa vor mai fi salubrizate intrările şi centrele satelor, cimitire, parcuri şi altele.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?