X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

La Sankt-Petersburg va fi deschisă Casa de Comerț a Moldovei

18 sep. 2015,, 12:30   Economie
4180 1
В Санкт-Петербурге будет создан Торговый дом Молдовы
Foto: wikipedia.org
Orașul Bălți și Sankt-Petersburg își intensifică cooperarea comercial-economică și investițională. Se preconizează, în particular, extinderea volumului livrărilor de produse alimentare moldovenești pe piața Sankt-Petersburgului, se examinează posibilitatea participării întreprinderilor și organizațiilor de la Sankt-Petersburg la activitatea Zonei Economice Libere „Bălți”.

În capitala nordică a Rusiei, de asemenea, se prevede să se creeze Casa de Comerț a Moldovei. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întrevederi susținute la Institutul Smolnîi de guvernatorul orașului Sankt-Petersburg, Gheorghi Poltavcenko, cu primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Administrației Sankt-Petersburgului, la întrevedere au mai participat viceguvernatorii orașului, Oleg Markov și Serghei Movcian, președintele Comitetului pentru relații externe al Sankt-Petersburgului, Evgheni Grigoriev, și șeful interimar al administrației raionului Pușkinski, Dmitri Berestov.

După cum a menționat Gheorghi Poltavcenko, Sankt-Petersburgul cooperează activ cu Moldova. În anul trecut a fost semnat un acord între Guvernul orașului Sankt-Petersburg și Comitetul Executiv al unității teritorial-administrative Găgăuzia privind cooperarea comercial-economică, tehnico-științifică și culturală. A fost efectuată o serie de vizite în Găgăuzia. În viitorul apropiat, în capitala de nord a Rusiei se preconizează să se deschidă o reprezentanță a Găgăuziei. În noiembrie, în Moldova va avea loc o misiune culturală și de afaceri a Sankt-Petersburgului.

Orașele Sankt-Petersburg și Bălți sînt interesate de cooperarea în mai multe direcții. Gheorghi Poltavcenko a acordat o atenție deosebită livrărilor de produse alimentare moldovenești pe piața Sankt-Petersburgului, precum și a susținut idea deschiderii la Sankt-Petersburg a Casei de Comerț a Moldovei.

El a calificat schimbul de tineri, cooperarea în domeniul sănătății, culturii, turismului, inclusiv al turismului medical, drept direcții de perspectivă ale cooperării. Astăzi, pentru a beneficia de serviciile de asistență medicală de calitate înaltă, de la Sankt-Petersburg vin oameni nu numai din regiunile Rusiei, ci și din străinătate. Renato Usatîi a specificat că orașul Bălți este interesat în dezvoltarea cooperării în această direcție. El a mai solicitat organizarea stagiului personalului medical din Moldova în instituțiile medicale de la Sankt-Petersburg.

„Sankt-Petersburgul este interesat în dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase cu regiunile Moldovei și sîntem dispuși să muncim serios în această direcție. Principalul este să se creeze condițiile de comunicare pentru reprezentanții businessului nostru”, a spus Gheorghi Poltavcenko. Comitetul pentru politică industrială și inovații al Sankt-Petersburgului deja examinează posibilitatea participării întreprinderilor și organizațiilor de la Sankt-Petersburg la activitatea Zonei Economice Libere „Bălți”. Gheorghi Poltavcenko i-a invitat pe reprezentanții cercurilor de afaceri din orașul Bălți să participe la Forumul anual al întreprinderilor mici și mijlocii de la Sankt-Petersburg, la Forumul Internațional Inovațional de la Sankt-Petersburg, Parteneriatul businessului mic și mijlociu „Sankt-Petersburg – regiunile Rusiei și străinătății”.

În cadrul întrevederii șeful interimar al administrației raionului Pușkinski, Dmitri Berestov, și primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, au semnat Acordul între Administrația raionului Pușkinski al orașului Sankt-Petersburg și Primăria orașului Bălți privind cooperarea comercial-economică, tehnico-științifică și culturală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?