Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

The Nation: Militarii americani sunt pretutindeni in lume

17 sep. 2015,, 20:00   Externe
3792 3

Foto: oko-planet.su

95% dintre bazele straine existente la nivel mondial apartin Statele Unite, mare parte dintre ele avand drept misiune asigurarea securitatii in fata unor amenintari externe.

In articolul sau din publicatia The Nation, profesorul David Vine, de la American University din Washington DC, noteaza, printre altele, ca SUA detin, in prezent, aproximativ 800 de baze militare dincolo de granitele tarii.

Al doilea Razboi mondial s-a terminat in urma cu 70 de ani, cel coreean acum 62 de ani, dar, potrivit datelor Pentagonului, Germania inca mai gazduieste pe teritoriul sau 172 de baze, in Japonia sunt 113 si 83 in Coreea de Sud. Alte sute de garnizoane sunt imprastiate in 80 de state ale lumii, inclusiv in Australia, Columbia, Qatar sau Kenia.

Costurile totale de intretinere a acestor "active" sunt estimate la 156 de miliarde de dolari pe ani, ceea ce inseamna ca, potrivit evaluarii RAND.Corp, contributorii americani platesc, in medie, intre 10.000 si 40.000 de dolari pe an pentru un militar dislocat in afara Statelor Unite).

David Vine mentioneaza, de asemenea, ca multe dintre cele 800 de baze militare sunt construite dupa principiul "mini oraselor". Spre exemplu, baza Ramstein, din Germania, sau baza aeriana Kadena din Japonia reclama fonduri substantiale pentru constructia si intretinerea unei infrastructuri adecvate - scoli, spitale si alte institutii pentru familiile militarilor.

Sunt si baze mici, unde se efectueaza, de regula, lucrari de intretinere a materialului militar, inclusiv avioane de spionaj, si unde sunt amenajate depozite de munitii. Intr-o forma sau alta, militarii americani sunt prezenti in 160 de tari si teritorii din lume, inclusiv 11 portavioane, fiecare dintre aceste nave putand considerate drept baze.

E adevarat, scrie autorul materialului, si alte tari dispun de baze militare desfasurate pe teritoriul altor state, dar numarul lor nu depaseste 30, in conditiile in care Pentagonul detine 95% din volumul total de garnizoate dislocate dincolo de frontierele nationale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?