Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Promo-LEX: Identitatea donatorilor de facto ai concurenților electorali trebuie dezvăluită

17 sep. 2015,, 15:11   Politică
2223 0

Promo-LEX: Identitatea donatorilor de facto ai concurenților electorali trebuie dezvăluită
Foto : ipn.md

Alegerile locale din acest an au fost marcate de o participare moderată a populației, de o concurență acerbă a candidaţilor, dar și de o prestanță satisfăcătoare a organelor electorale. Concluzia aparține Misiunii de Observare „Promo-LEX”, care a întocmit un raport final pe marginea scrutinului din 14 iunie 2015, informează NOI.md.

Potrivit experților, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, CEC a modificat cadrul normativ cu mai puțin de un an înainte de alegeri. O altă problemă majoră a fost accesul anevoios la listele electorale, fapt care a diminuat încrederea alegătorilor în procesul electoral. De asemenea, interpretarea defectuoasă a legislației cu privire la întocmirea listelor electorale în baza reședinței a permis migrația artificială a alegătorilor și a determinat apariția unor incidente cu aplicarea violenței, mai spun observatorii.

Misiunea de Observare „Promo-LEX” a constatat cu îngrijorare și cazuri izolate de aplicare a violenței și intimidării, a utilizării discursurilor instigatoare la ură la adresa contracandidaților, precum și cazuri în care au fost oferite cadouri în scopuri electorale. Potrivit observatorilor, gradul de transparență în declararea resurselor financiare utilizate de către concurenții electorale rămîne la un nivel redus.

În vederea înlăturării carențelor depistate, experții au formulat o serie de recomandări care se referă la instituirea unui plafon financiar unic pentru toți concurenții electorali: candidați independenți și candidați desemnați de partidele politice.

Experții mai propun să fie instituit un mecanism care să excludă posibilitatea ținerii în taină a identității donatorilor de facto ai concurenților electorali. Observatorii mai spun că e nevoie de aplicarea sancțiunilor graduale în cazul încălcării legislației din domeniul finanțării campaniilor electorale, fără abordări selective.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?