Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Petiție pe site-ul parlamentului britanic pentru arestarea lui Netanyahu pentru crime de război

24 aug. 2015,, 21:00   Externe
3643 2

Foto: agerpres.ro

O petiție care cere arestarea premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru crime de război în timpul vizitei sale de la Londra din septembrie a adunat aproape 80.000 de semnături pe site-ul oficial al parlamentului britanic, apropiindu-se de pragul necesar pentru a fi luată în considerare organizarea unei dezbateri în legislativ, informează AFP.

Această petiție online lansată la 7 august de Damian Moran, un dezvoltator de software care locuiește la Manchester, a strâns până luni 79.000 de semnături, un număr apropiat de pragul de 100.000 care ar constitui o precondiție necesară, dar nu obligatorie, pentru organizarea unei dezbateri în parlamentul britanic.

Petiția cere ca Benjamin Netanyahu să fie arestat "la sosirea în Marea Britanie, pentru masacrarea a peste 2.000 de civili în 2014", în timpul ofensivei israeliene împotriva Fâșiei Gaza.

Guvernul britanic, obligat să răspundă atunci când o petiție depășește 10.000 de semnături, a precizat că "potrivit legislației britanice și internaționale, șefii de guvern străini aflați în vizită, așa cum este premierul Netanyahu, dispun de imunitate în fața oricărei proceduri judiciare și nu pot fi arestați sau reținuți".

Londra, care l-a invitat pe Netanyahu pentru o vizită în septembrie, reamintește de asemenea în răspunsul său că premierul David Cameron "a fost clar în privința faptului că Marea Britanie recunoaște dreptul Israelului de a oferi un răspuns proporțional pentru a se apăra, în cadrul legilor umanitare internaționale".

Intervievat de postul de televiziune Al-Jazeera, Damian Moran a explicat că nu se așteaptă ca Netanyahu să fie arestat, dar și-a exprimat speranța că petiția sa va lansa o dezbatere privind acțiunile militare ale Israelului și sprijinul de care beneficiază această țară din partea Marii Britanii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?