X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Trei planuri de atac puse la punct de Israel împotriva Iranului au fost blocate de armată

23 aug. 2015,, 21:30   Externe
3541 0

Foto: agerpres.ro

Fostul ministru israelian al apărării Ehud Barak a declarat că trei planuri de atac împotriva Iranului susținute de el și de premierul Benjamin Netanyahu au fost blocate de armată, relatează duminică AFP. Ministru al apărării în perioada 2009-2013, Ehud Barak a declarat pentru un post de televiziune privat că planuri de atac au fost elaborate între 2009 și 2010 și aprobate de el și de Benjamin Netanyahu, însă răspunsul șefului Statului Major de la acea vreme, generalul Gaby Ashkenazi, "nu a fost unul pozitiv".

Anul următor, noul șef al Statului Major, generalul Benny Gantz, le-a explicat liderilor politici că există posibilitatea unui atac însă i-a avertizat asupra "riscurilor", a mai spus Barak în interviul acordat în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Rezervele militarilor i-au convins pe Moshe Yaalon, actualul ministru al apărării și ministru al afacerilor strategice la momentul respectiv, și pe Yuval Steinitz, pe atunci ministru al finanțelor și actualul ministru al infrastructurii, a adăugat el. Ca urmare a refuzului venit din partea lui Moshe Yaalon și Yuval Steinitz, care făceau parte din cei opt membri ai cabinetului de securitate, Netanyahu nu a beneficiat de majoritatea necesară pentru a merge mai departe, a mai spus Ehud Barak.

În 2012, Israelul a avut o nouă ocazie de a ataca Iranul, însă aceasta nu a fost folosită pentru că "ar fi trebuit să aibă loc în același timp cu importante manevre militare desfășurate cu Statele Unite ceea ce risca să pună în dificultate Washingtonul și să dea impresia că americanii ar fi fost direct implicați în atac", a mai spus el.

Fostul premier Ehud Olmert l-a acuzat în 2013 pe succesorul său Benjamin Netanyahu că a cheltuit aproape trei miliarde de dolari pentru a pregăti un atac împotriva Iranului care în cele din urmă nu a mai avut loc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?