X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ban Ki-moon face apel la Phenian și Seul să oprească escaladarea tensiunilor

22 aug. 2015,, 01:00   Externe
3441 0

Foto: antena3.ro

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut vineri celor două Corei să oprească escaladarea tensiunilor, la o zi după schimburile de focuri de artilerie de-a lungul frontierei lor puternic militarizate, relatează AFP. Ban Ki-moon "cere părților să se abțină de la orice nouă măsură care ar putea amplifica tensiunile", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Eri Kaneko.

Fost ministru de externe ale Coreii de Sud între 2004 și 2006, Ban Ki-moon s-a declarat "profund îngrijorat" de situație și a făcut apel la dialog între Seul și Phenian. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat vineri trupelor sale să fie pregătite de luptă la frontieră. În consecință, Seulul și-a plasat armata în stare de alertă maximă.

Kim Jong-un a dat de asemenea un ultimatum Seulului, cerându-i să nu mai difuzeze la volum maxim mesaje de propagandă la frontieră, prin intermediul unor difuzoare. Seulul acuză Phenianul că a provocat schimbul de focuri de joi lansând mai multe obuze în direcția unui difuzor de-al său de la frontieră. Seulul a ripostat trăgând obuze de artilerie de 155 mm. Coreea de Sud a reluat războiul de propagandă după un atac cu mină antipersonal la începutul lunii în care doi soldați sud-coreeni au fost mutilați, atac pe care l-a atribuit Phenianului.

Pe de altă parte, Coreea de Nord a cerut în această săptămână Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgență pentru a discuta despre exercițiile militare comune dintre SUA și Coreea de Sud, pentru care sunt mobilizați mii de soldați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?