Transnistria stiri: 1307
Eurovision stiri: 493

Atmosferă tensionată între președinții Serbiei și Kosovo

2 iun. 2023,, 10:45   Externe
2616 0

Ajunşi la summitul din Republica Moldova, unde s-au adunat aproape 50 de lideri europeni, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi preşedinta din Kosovo, Vjosa Osmani, s-au ocolit reciproc, chiar dacă se aflau la doar cîţiva metri unul de celălalt pe covorul roşu.

Ambele părţi se află sub presiune internaţională pentru a rezolva cea mai recentă dintr-o lungă serie de crize între guvernul din Kosovo, dominat de etnici albanezi, şi etnicii sîrbi, majoritari în nordul ţării.

Violenţele au izbucnit luni, după ce autorităţile din Kosovo, susţinute de unităţi speciale de poliţie, au instalat primari de etnie albaneză în localităţi din nord.

Primarii au fost aleşi cu o prezenţă la vot de doar 3,5%, după ce sîrbii au boicotat scrutinul local, transmite digi24.ro.

Osmani a declarat că Serbia, care nu a recunoscut declaraţia de independenţă din 2008 a fostei sale provincii, încearcă să destabilizeze Kosovo.

Serbia a respins această acuzaţie. În timp ce sosea la summitul de la Castel Mimi, Vucic a fost mai puţin acid decît Osmani în retorica sa, dar a subliniat că autorităţile din Kosovo ar trebui să retragă „presupuşii primari” din nord.

El a mai a declarat că unităţile speciale de poliţie din Kosovo se află acolo în mod ilegal.

4
1
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?