X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Promo-LEX: Candidații independenți au șanse minime să cîștige la alegeri

18 aug. 2015,, 11:41   Politică
3153 0

Promo-LEX: Candidații independenți au șanse minime să cîștige la alegeri
Foto : ipn.md

Numai 7,5 la sută din primarii aleși în cadrul alegerilor locale generale din acest an sînt independenți, constată experții Asociației Promo-LEX. Situaţia consilierilor locali este şi mai dramatică, în condițiile în care din 1116 consilieri raionali doar șase (0.53%) candidați independenți au trecut pragul electoral, notează NOI.md.

Datele Promo-LEX mai arată că în turul I de scrutin au fost aleși 34 de primari candidați independenți (26 bărbați și opt femei), iar în turul II alți 34 (28 bărbați și șase femei).

Analistul politic Promo-LEX Aliona Onofrei susține că persoanele care candidează independent la alegeri au puţine șanse de a fi alese în funcții eligibile din mai multe considerente.
“Aceștia întîmpină deficiențe la acumularea semnăturilor de subscripție. Astfel, ei au mai puțin timp pentru a se promova în cadrul campaniei electorale. O altă problemă ține de încălcarea principiului egalității șanselor în procedura de stabilire a plafonului mijloacelor financiare ce pot fi virate pe conturile electorale ale candidaților. Pentru candidații independenți plafonul a fost stabilit potrivit formulei legale «un coeficient înmulțit cu numărul de alegători din circumscripția electorală», însă pentru concurenții–partide politice nu s-a recurs la un asemenea calcul”, susţine Aliona Onofrei.

O altă problemă este migrarea candidaților independenți după alegeri. Aceștia cîștigă alegerile, declarîndu-se independenți, apoi trec de partea unui partid, mai constată experții.

„De exemplu din 69 primari candidați independenți aleși în 2011, la partide au aderat 35 de primari. Doar 21 primari independenți care au fost aleși în 2011, au candidat și au fost aleși în 2015 fără a-și schimba statutul”, a mai declarat analistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?