Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova sînt introduse substanțe radioactive

24 iul. 2015,, 13:45   Societate
11332 6
В Молдову ввозят радиоактивные материалы
Foto: trm.md
Astăzi a fost publicat Regulamentul cu privire la transportarea în siguranţă a materialelor radioactive (un material voluminos cu 18 anexe). În acest context apare întrebarea: este adevărat că prin teritoriul Moldovei sînt transportate substanțe periculoase?

Vicedirectorul Direcției Protecția Civila a Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale Vitalie Mutaf a comunicat pentru NOI.md că în Moldova sînt introduse materialele radioactive și diverse materiale radiologice folosite în medicină, industrie, diagnostică etc. Deoarece se folosesc substanțe mai mult sau mai puțin active, orice transportare, achiziționare, păstrare, utilizare și neutralizare este reglementată de anumite legi și norme.

„Bineînțeles, că noi, în cadrul competenței noastre, monitorizăm acest lucru. Principala răspundere o poartă Agenția Națională de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice de pe lîngă Ministerul Mediului, care controlează, de asemenea, aceste procese. Nu pot face comparație cu țările mari și dezvoltate, dar noi avem un volum impunător de astfel de materiale: izotopi cu destinație industrială și medicală. Pe vremuri și indicatoarele de incendiu tot aveau un izotop anumit cu o doză mică de radiație. Iar după folosire, materialele radioactive trebuie îngropate corect. De acest lucru se ocupă o întreprindere specială pentru asigurarea siguranței”, a relatat Vitalie Mutaf.

Cînd a fost conservată Centrala Nucleară din Bulgaria, deșeurile nucleare au fost transportate la o întreprindere specializată din Rusia, parțial, prin republica noastră (prin regiunile sudice). Atunci serviciile noastre au efectuat, de asemenea, monitorizarea pentru ca să excludă posibilitatea unui accident la trecerile de cale ferată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?