Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tulbure: Parafarea ne indică asupra faptului că există probleme

22 iul. 2015,, 14:22   Politică
4424 1

Tulbure: Parafarea ne indică asupra faptului că există probleme
Foto: europalibera.org

Chiar dacă Acordul de constituire a noii coaliții a fost parafat, iar oficial, liderii celor trei partide au anunțat că negocierile s-au încheiat, situația rămîne incertă. De această părere este analistul politic Alexei Tulbure, fost reprezentant al Republicii Moldova la Consiliul Europei și ONU. Intervievat de NOI.md, politologul a precizat că există mai multe probleme care nu au fost elucidate de liderii PLDM, PD și PL.

„Cînd acordul e parafat, dar încă nu e semnat, atunci ceva încă nu e pus la cale, nu e coordonat. Asta ne indică asupra faptului că mai sînt probleme. Probabil s-a convenit asupra unor chestii mai generale: cui îi revine funcția de prim-ministru și cea de spicher, dar urmează încă nominalizările pentru funcțiile de miniștri. Ei au ieșit și au anunțat despre parafare ca să creeze impresia că progresează și că nu există o criză, însă vedeți ce se întîmplă, fracțiunea PLDM a rămas fără încă un deputat. În cazul în care PLDM pierde calitatea de cea mai numeroasă fracțiune, atunci altui partid îi revine dreptul de a nominaliza candidatura la funcția de premier. Sincer să fiu încă nu sînt convins că vom avea o alianță”, a explicat Alexei Tulbure.

În opinia intervievatului, trezește suspiciuni și poziția liderului PL, Mihai Ghimpu, care anterior insista ca în fruntea Procuraturii să fie numită o persoană din afara țării, iar miliardul de dolari sustras de la BEM să fie întors poporului.

„Abordarea lor este absolut sălbatică. Este firesc că întoarcerea miliardului este obligațiunea Guvernului și a majorității parlamentare. Nu avem încă răspunsuri la o serie de întrebări fundamentule - ce are de gînd să facă noul guvern cu reformele, cu atacurile raider, etc.”, s-a întrebat Tulbure.

Politologul se arată convins că numirea liberal-democratului Vlad Filat în fruntea Guvernului rămîne un scenariu plauzibil. „Filat este miza acum. El este atacat și se află sub amenințare concretă și încearcă, prin a obține cel mai important post în stat, să se apere. Putem să ne așteptăm la schimbări pozitive doar dacă în fruntea guvernului va veni un om care va confrunta această majoritate, dar aceste scenariu este unul fantastic”, a conchis Alexei Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?