Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Nantoi: Există o problemă mai gravă – un „stat acaparat”

22 iul. 2015,, 13:00   Politică
9098 13
Нантой: Есть более тяжелая проблема – «захваченное государство»
Foto: tv7.md
Noaptea trecută a fost parafat Acordul privind crearea alianței între PLDM, PD și PL. Aceasta va fi deja a treia coaliție în aceeași componență. Cît de îndelungată și reușită va fi ea? Solicitat de NOI.md, directorul de program al Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi și-a împărtășit opinia în acest sens.

Potrivit spuselor lui, deoarece nu se cunoaște nimic nici despre componența personală a viitorului Guvern, nici despre programul acestuia, ar fi prematur să se facă unele previziuni. Cu atît mai mult că în Moldova există o problemă mult mai gravă decît crearea Guvernului.

„În viziunea mea, este ceea ce se numește stat acaparat. Într-un stat independent trebuie să fie o Judecătorie independentă, o Procuratură Generală care este independentă, o Bancă Națională care este independentă pe hîrtie și se supune doar Parlamentului, un Centru Anticorupție care luptă cu corupția, în pofida tuturor factorilor. Noi, deocamdată, nu avem nimic din acestea. În societate este răspîndită opinia precum că toate structurile enumerate sînt controlate într-o oarecare măsură de Plahotniuc. În această situație acest lucru se numește stat acaparat”, susține politologul.

În opinia lui, crearea noului Guvern fără schimbarea fundamentală a relațiilor în structurile puterii nu va soluționa nici o problemă strategică în societate.

„Totodată, acești actori politici care promit să ne facă fericiți cu noua coaliție, noul Guvern, sînt bine cunoscuți de societatea moldovenească și ar fi greu să ne așteptăm că cu ei se va întîmpla ceva, că ei brusc vor deveni mai buni, mai inocenți, mai onești. De aceea, ar trebui să fim calmi în această privință”, consideră Oazu Nantoi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?