Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Obama/ Iran: Rezoluția ONU constituie 'un mesaj clar'

21 iul. 2015,, 03:00   Externe
2558 0

Фото: gob.pe

Rezoluția ONU adoptată luni și care sprijină acordul nuclear semnat de Teheran și marile puteri este 'un mesaj clar' în favoarea textului, a declarat luni seară președintele american Barack Obama, relatează AFP. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat această rezoluție în unanimitate, ceea ce, speră Obama, 'va trimite mesajul clar că un număr zdrobitor de țări' recunoaște diplomația ca fiind 'de departe cea mai bună abordare a noastră pentru a ne asigura că Iranul nu dezvoltă armă atomică'.

'Există un larg consens internațional asupra acestei chestiuni. Plec de la ipoteza că în Congres se va ține cont de această părere generală foarte răspândită', a adăugat Barack Obama. Congresul SUA este dominat de adversarii republicani ai președintelui, care se opun în majoritate acordului.

Odată cu adoptarea în unanimitate a acordului, ONU pregătește acum ridicarea sancțiunilor internaționale care sufocă economia iraniană, cu condiția ca Republica Islamică să respecte litera acordului de la Viena. Dacă acordul va fi respectat, cele șapte rezoluții pe care ONU le-a adoptat din 2006 pentru a sancționa Iranul 'vor fi abrogate', stipulează textul. Președintele american încearcă să-i convingă pe parlamentarii americani de meritele acestui acord, a cărui aplicare de către Washington ar putea fi blocată de cele două camere ale Congresului. Unii s-au declarat deja furioși, luni, că ONU a votat textul chiar înainte ca acesta să poată fi examinat de congresmeni.

'Să mergi la ONU înainte de Congres este un afront pentru americani și o nouă dovadă că un președinte slab încearcă să ne vândă un acord rău', a declarat senatorul Lindsey Graham.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?