X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

CC a declarat neconstituțională o hotărîre a Parlamentului

16 iul. 2015,, 16:17   Politică
3058 1

Numirea Ecaterinei Burlacu în funcția de avocat al poporului, declarată neconstituțională
Foto : moldnews.md

Decizia Parlamentului privind numirea Ecaterinei Burlacu în funcția de avocat al poporului pentru drepturile copilului a fost declarată neconstituțională. Magistrații Curții Constituționale s-au pronunțat pe marginea acestei hotărîri a Legislativului astăzi, în urma unei sesizări depuse de liberalul Anatol Șalaru, informează NOI.md.

Potrivit Curții, profesionalismul și notorietatea constituie două trăsături-cheie ale persoanei ce exercită funcția de avocat al poporului pentru drepturile copilului, iar în cazul dat aceste caracteristici lipsesc.

„Din analiza circumstanţelor particulare ale cauzei, Curtea nu a putut constata îndeplinirea condiției activității notorii în domeniul apărării și promovării drepturilor omului, în general, și a drepturilor copilului, în particular. Fără a nega calificările profesionale ale Ecaterinei Burlacu, Curtea a reţinut că experienţa din cadrul Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului, chiar dacă e una de durată (10 ani), nu poate compensa neîndeplinirea cerinţei activităţii notorii în domeniul promovării și apărării drepturilor omului”, se arată în hotărîrea Curții.

În concluzie, Curtea a îndemnat Parlamentul să acționeze cu prudență în selectarea, evaluarea și numirea candidaților pentru funcția de avocat al poporului.

Precizăm că Ecaterina Burlacu a fost numită în funcția de avocat al poporului pentru drepturile copilului pe 3 iulie curent, cu votul a 70 de deputați din partea PLDM, PCRM, PD și PSRM. Aceasta a cîștigat concursul în fața contracandidatului său, Eugen Rusu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?