Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Guvernul Moldovei, în centrul unui scandal internațional

10 iul. 2015,, 08:45   Politică
23177 1
Foto: ziuaconstanta.ro
Guvernul Republicii Moldova s-a pomenit în centrul unui scandal financiar internațional. Prim-vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Philip Bennett, i-a adresat premierului interimar al Republicii Moldova, Natalia Gherman, o scrisoare în care a menționat că Guvernul, „făcînd o mișcare deliberată și cinică”, a schimbat Legea privind instituțiile financiare și astfel a blocat o tranzacție de cumpărare de către BERD a acțiunilor Victoriabank, aprobată de Banca Națională a Moldovei. Finanțistul solicită căutarea unei ieșiri din acest impas. Potrivit NewsMaker, amendamentul care a trezit indignarea BERD a fost pregătit de Partidul Democrat, ai cărui miniștri au condiționat votarea pentru buget cu introducerea modificărilor care să blocheze tranzacția cu acțiuni Victoriabank.

Scrisoarea BERD

Portalul NewsMaker a intrat în posesia scrisorii prim-vicepreședintelui BERD, Philip Bennett, adresată prim-ministrului interimar al Republicii Moldova, Natalia Gherman, (a se vedea originalul mai jos). Copii ale scrisorii au primit, de asemenea, președintele Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, șeful Direcției Comisiei Europene pentru extindere și politica europeană de vecinătate, Christian Danielson, directorul Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Qimiao Fan, șeful departamentului Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru relațiile cu țările vecine cu UE, Heinz Olbers, șeful Misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Moldova, Ivanna Vladkova-Hollar, precum reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan.

Scrisoarea vizează tranzacția privind achiziționarea de către BERD a unui pachet de acțiuni ale uneia dintre cele mai mari bănci comerciale din Republica Moldova – Victoriabank. Bennett îi reamintește Nataliei Gherman că Consiliul de administrație al BERD, în ianuarie 2015, a decis să-și mărească cota în Victoriabank. „Am depus o cerere la Banca Națională a Moldovei cu privire la preluarea pachetului de peste 50%. Mai tîrziu, am depus o a doua cerere la Banca Națională privind autorizarea creșterii ponderii BERD și/sau a filialei sale VB Investment Holding BV (creată special pentru afacere și înregistrată în Olanda – nota NM) în Victoriabank de pînă la 100%. Ambele cereri au fost aprobate de Banca Națională”, scrie Bennett.

Finanțatorul BERD mai constată că, avînd în vedere regulile Bursei de Valori a Moldovei, este imposibil de efectuat tranzacția de transfer de acțiuni între cele două părți fără riscul ca acțiunile să fie răscumpărate de o terță parte. „În acest sens, singura modalitate sigură de a efectua o tranzacție de consolidare a acțiunilor este cea printr-o „companie de proiect «din afara Moldovei»”, explică Bennett.

Menționăm că compania de proiect (vehicul cu destinație specială – SPV) este o companie creată cu scop special pentru a pune în aplicare proiecte specifice sau pentru un anumit scop. Ca regulă, SPV se creează pentru efectuarea unei tranzacții și acționează ca debitor, dobîndind anumite drepturi de proprietate sau obligații.

Philip Bennett accentuează că despre tranzacția planificată autoritățile de la Chișinău au fost informate pe 3 aprilie 2015. Cu toate acestea, subliniază el, cu cinci zile mai tîrziu, pe 8 aprilie, Guvernul Republicii Moldova, „făcînd o mișcare deliberată și cinică, prin intermediul unor măsuri netransparente și urgente, introduce un amendament în legislație, prin care interzice introducerea acțiunilor băncii în capitalul social al unei alte companii”.

Amendamentul adoptat blochează tranzacția propusă și pune sub semnul întrebării angajamentul autorităților moldovene de a rezolva criza în curs de desfășurare privind supravegherea sectorului bancar și criza guvernanței corporative.

Bancherul opinează că totul s-a întîmplat pe fondul faptului că Victoriabank lucrează acum într-o "lipsă de guvernanță corporativă corespunzătoare", din cauză că pe 12 septembrie 2014 a fost suspendat Consiliul de administrație al Băncii (conform unei decizii de judecată – n. NM). „În orice împrejurări această situație ar fi foarte alarmantă, dar în contextul încălcărilor recente din sectorul bancar al Republicii Moldova, acest fapt implică un risc crescut de activități imorale sau ilegale la Bancă sau prin intermediul Băncii”, remarcă Bennett. El scrie în continuare că BERD considera drept un risc reputațional inacceptabil să rămînă acționar Victoriabank în condițiile lipsei de principii necesare de guvernanță corporativă.

„Scopul BERD este a proteja Victoriabank împotriva abuzurilor, care au dat o lovitură puternică asupra altor bănci moldovenești. Responsabilitatea autorităților moldovene este de a restabili guvernanța corporativă normală la Victoriabank, care este o bancă sistemică și un canal important de creditare a întreprinderilor mici și mijlocii și a altor clienți. Prin urmare, cerem Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri imediate pentru a ieși din impasul actual”, încheie Bennett.

La solicitarea portalului NM, reprezentanții BERD au confirmat autenticitatea scrisorii lui Bennett, dar a refuzat categoric să o comenteze.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?