X 
Cutremure stiri: 506

Activitatea de pe piaţa valutară a scăzut din cauza reducerii duble a cererii de valută

2 iul. 2015,, 15:50   Economie
2358 0
Активность на валютном рынке снизилась из-за упавшего более чем в два раза спроса на валюту
Foto: academic.ru
Activitatea de pe piaţa valutară a Moldovei din primele zile ale lunii iulie s-a redus din cauza scăderii duble a cererii de dolari SUA şi euro.

Participanţii pieţei, unul dintre care intervievat de "Infotag", afirmă că "cererea de valută a dispărut practic văzînd cu ochii".

"După cererea sporită de la sfîrşitul lunii iunie, activitatea cumpărătorilor de valută a scăzut rapid. Probabil, piaţa încet intră în sezonul de vară, cînd nu prea au loc tranzacţii cu valută", a spus interlocutorul agenţiei. Acesta a adăugat că băncile au categorii de clienţi care au nevoie de valută, însă ei aleg tactica aşteptării, presupunînd că pot aştepta cursuri de schimb mai atractive.

Potrivit unui dealer bancar, categoria dată de clienţi era gata să cumpere dolari SUA la cursul de 18,1 MDL:$1, dar tactica lor nu a dat rezultate.

"Trebuie să înţelegem că asemenea clienţi pot aştepta, amînînd cumpărarea valutei pentru termeni mai tîrzii, de dragul unui curs avantajos pentru ei", a spus acesta.

Vorbind despre perspectiva de curs pentru iulie-august, interlocutorul a prognozat "o lună prosperă", cînd ar trebui să crească oferta de valută de la muncitorii migranţi, ceea ce tradiţional se întîmplă în această lună.

"Ca urmare a volumului în creştere a banilor transferaţi din străinătate, ar trebui să crească oferta de dolari şi euro în numerar la casele de schimb valutar", a menţionat el.

În opinia experţilor, cursul leului moldovenesc ar trebui să fie influenţat pozitiv de ultimele decizii ale Băncii Naţionale, care pe 25 iunie a majorat de la 14,5% la 15,5 % rata refinanţării, dînd participanţilor pieţei un semnal clar de creştere a preţului banilor.

A preveni "fuga" din lei este și scopul ratei la rezervele obligatorii ale băncilor, care în curînd va fi majorată de la 22% la 26%, ceea ce va cere băncilor să retragă tot mai multe mijloace pentru rezervare.

"Aceasta ar trebui să ajute la stabilizarea indicelui preţurilor de consum, precum şi a cursului leului. Însă este puţin probabil că aceasta va ajuta sectorul real al economiei, al cărui acces la resursele financiare devine tot mai dificil, deoarece banii devin tot mai scumpi", a conchis interlocutorul agenţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав