X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Moscova a propus Kievului o nouă variantă privind Donbasul – presa

15 iun. 2015,, 15:10   Externe
4860 6

Foto: unimedia.info

Potrivit unor informații neconfirmate, Moscova a propus un statut special pentru tot Donbasul, nu doar o parte, și alegerea în comun a autorităților locale.

Executarea acordurilor de la Minsk și soluționarea conflictului din Donbas au intrat în impas, deaceea reprezentanții Moscovei au transmis președintelui Ucrainei Petro Poroșenko o soluție de compromise, scrie korrespondent.net cu referire la publicația Vesti, citînd o sursă din cercurile diplomatice.

Potrivit publicației, esența compromisului este ca regimul special a administrației publice locale să fie extins asupra întregului teritoriu al regiunilor Lugansk și Donețk (inclusiv zonele controlate de Ucraina), dar vor conduce aceste regiuni persoane numite de comun accord de Kiev, Moscova și alți participanți la procesul de la Minsk (Germania și Franța). Astfel, împreună cu extinderea "teritoriului special" Donbasul va avea noi lideri, care readuc regiunea în Ucraina, cu drepturi foarte extinse. În aceste condiții, toți militanții din autoproclamatele republici vor fi amnistiați, unii dintre ei vor forma "militia populară", ceilalți se dezarmează, notează ziarul.

"Aceste propuneri au fost deja communicate Kievului. Și cred că au fost auzite, deoarece alte opțiuni pentru a obține pacea nu mai sînt", - a declarat publicației sursa diplomatică.

În același timp, este menționat faptul că punerea în aplicare a acestei opțiuni nu este posibilă fără a schimba configurația guvernării ucrainene: "Este necesară sau reformatarea coaliției și excluderea elementelor militante, sau, dacă acest lucru nu este posibil, anunțarea de noi alegeri, după care raportul de forțe în parlament se va schimba și va putea fi formată o coaliție care este gata să facă un compromis de dragul păcii în Donbas", - citează publicația un diplomat.

Confirmarea oficială a negocierilor cu Rusia privind o nouă versiune a compromisului privind Donbasul nu este.

În ajun reprezentantul DNR Denis Pușilin a declarat că Donbasul este în pragul unui mare război. Potrivit lui, situația s-ar putea înrăutăți în cîteva ore.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?