X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Curtea Сonstituţională a declarat neconstituţională crearea colegiului medicilor

16 mai. 2015,, 13:00   Societate
3649 2
КС: коллегия врачей неконституционна
Foto: noi.md
Curtea Constituţională (CC) a declarat neconstituţională crearea în Moldova a Colegiului medicilor. Potrivit agenţiei "Infotag", asemenea decizie CC a luat vineri, la solicitarea deputaţilor din partea Partidului Comuniştilor, Artur Reşetnicov şi Igor Vremea.

Autorii sesizării consideră că statutul juridic al Colegiului medicilor încalcă competenţele Ministerului Sănătăţii, contrar articolelor din Constituţie.

CC a fost de acord cu afirmaţiile deputaţilor, menţionând că "statul poate institui organizaţii profesionale, cărora să le delege anumite competenţe în domeniul administraţiei publice, inclusiv în domeniul exercitării profesiunii de medic".

De asemenea, examinând legea contestată, CC a constatat că "aceasta intercalează elemente ale unui organ profesional cu cele ale unei asociaţii benevole".

"Pe de o parte legea enunţă că aderarea se bazează pe principii benevole, pe de altă parte atribuie Colegiului competenţe decizionale asupra întregului corp medical. Astfel, legea instituie un statut juridic ambiguu pentru Colegiul Medicilor, duce la prevederi duale în legislaţie", consideră CC.

Magistraţii CC concluzionează că unele din atribuţiile Colegiului Medicilor dublează atribuţiile, chiar şi exclusive, ale Ministerului Sănătăţii, care este organul central de specialitate ce promovează politica în domeniul sănătăţii.

"Prin reglementarea ambiguă a statutului juridic al Colegiului Medicilor, legea contestată nu respectă exigenţele de claritate, fiind contrară unor articole din Constituţie. Având în vedere faptul că deficienţele constatate afectează funcţionarea legii în întregime, Curtea a invalidat legea integral", se menţionează în decizia CC, care este definitivă.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?