Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Poisic: Pentru buget va fi mai ieftin, pentru țară – mai scump!

8 mai. 2015,, 16:15   Economie
4742 0
Пойсик: Для бюджета выйдет дешевле, а для страны – дороже!
Foto: noi.md
„Dacă e să examinăm problema doar în sume de bani, atunci premierul Gaburici are dreptate cînd afirmă că lichidarea celor trei bănci problematice va costa mai puțin decît reanimarea lor”, a declarat pentru NOI.md economistul Mihail Poisic, comentînd recenta declarație a prim-ministrului. „Însă dacă e să ținem cont de consecințele sociale ale prăbușirii a trei bănci concomitent, atunci premierul nu are dreptate, deoarece pentru buget va costa mai puțin, iar pentru țară în ansamblu – mai scump”, a menționat Poisic.

Mihail Poisic a explicat că atunci cînd banca este declarată insolvabilă, fiecărui deținător de depozite îi este garantată restituirea sumei de 5600 de lei din fondul interbancar. Iar în cazul în care va fi luată decizia de a susține băncile respective, statul va trebui să restituie banii tuturor deponenților. Expertul a mai amintit că la momentul actual, conform deciziei Băncii Naționale a Moldovei, toate conturile persoanelor fizice și juridice în cele trei bănci problematice au fost înghețate pe un an. „Astfel, nimeni acum nu va putea scoate bani din cont”, a subliniat expertul.

În opinia lui Poisic, întreaga problemă cu scoaterea unor sume atît de mari din cele trei bănci trebuie abordată complex. Expertul consideră că statul nici nu manifestă interes, nici nu întreprinde acțiuni practice pentru a returna banii.

„Uitați-vă cum decurge ancheta. Organele de drept au anunțat că Șor este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu la administrarea băncii și, conform legislației, riscă o amendă de 40 de mii de lei. Însă toate persoanele competente nu se știe de ce preferă să uite că creditele bancare au limite clare, care în cazul băncilor respective au fost depășite cu mult”.

Totodată, există și o schemă foarte clară de control extern asupra respectării regulilor de creditare. În sfîrșit, chiar și cu „depășirea atribuțiilor” decizia privind oferirea creditului nu poate fi primită de o singură persoană. Astfel, și-au depășit atribuțiile de serviciu tocmai trei administrații ale băncilor, ceea ce se poate califica în calitate de grup criminal. „Pedeapsa pentru crimă organizată este mult mai severă și frica de această pedeapsă ar fi stimulat foarte bine onestitatea celor care figurează în acest caz. Și asta fără a ține cont de persoanele cu funcții de răspundere din stat care nu și-au îndeplinit obligațiile lor directe de control”, a menționat Mihail Poisic.

În final, expertul a precizat că, în opinia lui, băncile trebuie menținute.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?