Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Expert-Grup: Abolirea vizelor cu UE este asociată cu imaginea compromisă a forțelor pro-europene

6 mai. 2015,, 12:15   Societate
5004 6

Expert-Grup: Отмена виз со стороны ЕС недооценена из-за плохого имиджа проевропейских сил
Foto: inotur.com

Deși liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii Moldovei care călătoresc în țările UE în baza pașapoartelor biometrice reprezintă un succes major în procesul de integrare europeană și apropiere de UE, acest lucru este ignorat, subestimat, contestat în societate, deoarece abolirea vizelor cu UE este asociată cu imaginea compromisă a forțelor pro-europene. Acest fapt l-a declarat expertul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Denis Cenușă în cadrul comentariului său economic „Un an de la liberalizarea vizelor cu UE: între dizgrație și beneficii neglijate”, relatează NOI.md.

În comentariu sînt trecute în revistă argumentele politice și economice ale liberalizării regimului de vize și se explică de ce o parte din societatea moldovenească uită despre ea. Denis Cenușă a menționat că deși din momentul intrării în vigoare a regimului fără vize cu UE a trecut deja 1 an (28 aprilie 2014) și abolirea vizelor marchează un progres major în relațiile moldo-comunitare, liberalizarea vizelor este deseori neglijată de către mulți cetățeni moldoveni. Potrivit expertului, spațiul public este dominat de critici nefondate cu privire la inutilitatea și irelevanța regimului fără vize. Mai mult ca atît, sînt ignorate eforturile depuse de autoritățile moldovenești, precum și asistența și bunăvoința partenerilor europeni, fără de care abolirea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni ar fi fost imposibilă.

Decizia UE privind anularea vizelor a fost condiționată de implementarea de către autoritățile moldovenești, cu susținerea Uniunii Europene, a unui șir de reforme, orientate spre: sporirea nivelului de securitate a pașapoartelor moldovenești; consolidarea și reformarea instituțiilor responsabile de supravegherea frontierei; combaterea infracțiunilor la frontieră; îmbunătățirea capacităților de controlare a fenomenului migrației și de combatere a migrației ilegale etc. De asemenea, liberalizarea vizelor a contribuit la fortificarea protecției drepturilor omului pentru diverse categoriile vulnerabile de cetățeni.

Abolirea vizelor pentru călătoriile în UE (cu excepția Marii Britanii și a Irlandei) și țările Schengen a sporit valoarea pașaportului moldovenesc (biometric), care la moment permite călătoriile fără vize în peste 90 de țări, poziționînd Moldova pe locul 36 în clasamentul mondial al pașapoartelor. Liberalizarea regimului de vize are efecte benefice asupra raporturilor dintre cetățenii din regiunea transnistreană și autoritățile constituționale ale Moldovei. Astfel, pe durata unui an de la liberalizarea regimului de vize cu UE peste 27,35 mii de locuitori ai regiunii transnistrene au intrat în posesia pașapoartelor biometrice (în total, 76759 de locuitori din Transnistria dețin pașapoarte biometrice).

Posibilitatea de a călători în țările UE fără vize (90 zile pe durata a 180 zile) creează premise pentru consolidarea relațiilor dintre cetățeni și țară, facilitînd contactele dintre reprezentanții societății civile, tineretul din Moldova cu partenerii din UE. În afară de aceasta, călătoriile în UE în baza pașapoartelorbiometrice ar putea diminua cererea pentru pașaportul românesc.

Citînd argumentele economice ale beneficiilor aduse de abolirea regimului de vize, expertul a menționat că pașapoartele biometrice au exclus necesitatea vizelor Schengen care valorează 35 de euro. Prin urmare, anularea vizelor permite reducerea costurilor pentru călătoriile în UE, de exemplu, doar pentru 10 mii de vize Schengen au fost economisite 350 mii de euro.Înafară de aceasta, grațiepașapoartelorbiometricecălătoriileîn UE pentru 1 milion 169 de mii de cetățeniaiMoldovei care dețin aceste documente nu mai depind de procedurile birocratice ale misiunilor diplomatice ale țărilor UE, legate de eliberarea vizelor Schengen în decurs de 10 zile (în unele cazuri termenul poate fi redus pînă la 2 zile sau prelungit pînă la 30 de zile). În afară de aceasta, liberalizarea regimului de vize permite intensificarea, consolidarea și facilitarea comunicării între reprezentanții mediului de afaceri autohton cu cel european, creează posibilități noi pentru dezvoltarea turismului.

În final Denis Cenușă menționează că deși liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetățenii Moldovei reprezintă un succes major în procesul de integrare europeană și apropiere de UE, acest lucru este ignorat, subestimat, contestat în societate, deoarece abolirea vizelor cu UE este asociată cu imaginea compromisă a forțelor pro-europene. Potrivit lui, totodată așteptările unor cetățeni (de natură economică) nu corespund obiectivelor reale ale liberalizării vizelor ce țin de eliminarea vizelor Schengen. În același timp, interesul față de abolirea vizelor a fost puternic diluat ca urmare a numărului semnificativ de pașapoarte ale țărilor UE (România, Bulgaria) eliberate cetățenilor moldoveni cu mult timp înainte de liberalizarea vizelor cu UE. Mai mult ca atît, din perspectiva potențialilor emigranți din Moldova, pașapoartele biometrice moldovenești nu oferă aceleași privilegii pe care le oferă pașapoartele europene.

Denis Cenușă a menționat că pentru a explica semnificația regimului fără vize cu UE este necesară o comunicare eficientă și inovativă din partea UE cu privire la avantajele acestuia. Totodată, în opinia expertului, pentru a încuraja utilizarea pașapoartelor biometrice moldovenești de către cetățenii moldoveni trebuie extinse și diversificate beneficiile liberalizării regimului de vize, în particular prin identificarea unor oportunități legate de migrația circulară în țările UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?