Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

La Memorialul Ostașilor Eliberatori, din Comrat, a fost aprins focul veșnic

4 mai. 2015,, 11:15   Societate
3270 0
В Комрате зажгли вечный огонь на мемориале воинам – освободителям
Fotо: gagauzinfo.md
La Comrat a avut loc ceremonia solemnă de aprindere a focului veșnic, după restaurarea acestuia la Memorialul Ostașilor Eliberatori, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat emis de Comitetul Executiv al Găgăuziei, la manifestare au participat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, membrii guvernului găgăuz, deputații în legislativul autonomiei, o delegație numeroasă a funcționarilor din Federația Rusă, în frunte cu ambasadorul Farit Muhametșin, sosită în capitala autonomiei găgăuze, precum și șeful Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Alexandr Gusev.

Memorialul de la Comrat, precum și încă în patru localități ale țării, a fost reconstruit în ajunul sărbătoririi celei de-a 70-a aniversări a Marii Victorii a trupelor sovietice asupra ocupanților fasciști din inițiativa Ambasadei Federației Ruse în Moldova. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, i-a felicitat pe cei prezenți, precum și pe toți locuitorii Comratului cu ocazia acestui eveniment semnificativ, care are loc în ajunul celei de-a 70-a aniversări a Marii Victorii asupra fascismului. Ea a menționat că Găgăuzia mereu cu emoții se pregătește către această sărbătoare, în autonomie întotdeauna se desfășoară foarte multe manifestări solemne și anul curent nu este o excepție. La actuala manifestare participă prieteni și parteneri – oaspeți din Sankt Petersburg, cu care autonomia a încheiat un acord de cooperare acum un an.

„Ne unește această victorie – victoria poporului sovietic, victoria ostașului sovietic”, a specificat Irina Vlah. Ea a adus mulțumiri conducerii de la Comrat și întreprinderii „Moldovagaz” pentru restaurarea focului veșnic, specificînd că acest eveniment este foarte important și semnificativ pentru toți locuitorii municipiului Comrat. Bașcanul Găgăuziei i-a felicitat pe toți cu ocazia viitoarei sărbători a Marii Victorii.

Felicitîndu-i pe cei prezenți, spicherul legislativului găgăuz, Dmitri Constantinov, a menționat că este foarte mîndru de deschiderea principalului simbol al Zilei Victoriei în capitala autonomiei găgăuze. „În ajunul Zilei Victoriei ne-a fost făcut un dar atît de mare! Ne vom mîndri cu el. Și sînt convins că întreaga populație a Găgăuziei nu va uita istoria noastră și va păstra memoria despre eroii noștri căzuți în lupte”, a menționat Constantinov.

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, a mulțumit conducerii întreprinderii ruse „Gazprom” și celei a „Moldovagaz” pentru susținerea inițiativei de a restabili focul etern la memorialele ostașilor-eliberatori într-un șir de localități din Moldova.

Felicitîndu-i pe locuitorii Comratului cu ocazia acestui eveniment, Farit Muhametșin a menționat: „Aprinderea focului veșnic în ajunul acestei sărbători este un simbol care ne va aminti nouă, copiilor și nepoților noștri despre acele zile mărețe în care tații și bunicii noștri, popoarele țărilor noastre au făcut multe sacrificii pentru ca noi să putem astăzi trăi și munci în pace”.

Directorul „Moldovagaz”, Alexandr Gusev, și primarul interimar al municipiului Comrat, Victor Volkov, la fel i-au felicitat pe cei prezenți. Misiunea solemnă de a aprinde focul veșnic a fost acordată singurului veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei din Comrat care a ajuns pînă la acest moment solemn, Serghei Ivanovici Sviridenko. S-a menționat că de acum focul veșnic va arde aici permanent. După ceremonia solemnă de aprindere a focului, toți cei prezenți au depus flori la monument. Evenimentul s-a încheiat cu o panahidă în memoria ostașilor sovietici căzuți în lupte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?