X 

Putin a ratificat acordul privind crearea unui fond de 100 de miliarde de dolari pentru ţările BRICS

3 mai. 2015,, 23:00   Război în Ucraina
4286 8

Foto: novoskop.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat sîmbătă acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezervă pentru statele emergente din cadrul BRICS - Brzialia, Rusia, India, China şi Africa de Sud -, relatează Mediafax.

Textul a fost deja semnat în iulie de către cele cinci ţări. Fondul urmează să fie dotat cu 100 de miliarde de dolari (89,2 milioane de euro). "Acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezervă de schimb pentru ţările membre BRICS este ratificat", a anunţat Kremlinul într-un document citat de agenţia RIA Novosti. Acordul a fost parafat de către cele cinci ţări la Fortaleza, în Brazilia, în 2014.

Rusia intenţionează să participe cu suma de 18 miliarde de dolari (peste 16 miliarde de euro), la fel ca India şi Brazilia, dar cu mult mai puţin decît cele 41 de miliarde de dolari (36,6 miliarde de euro) promise de către China. Fondul urmează să fie completat de către Africa de Sud cu cinci miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro).

Potrivit declaraţiei finale semnate de către ţările membre BRICS la Fortaleza, acest fond le va permite să evite "presiuni pe termen scurt asupra lichidităţilor" şi "să promoveze o mai mare cooperare" între ele. Fondul este perceput de către Moscova ca soluţie alternativă la instituţiile financiare internaţionale dominate de către Statele Unite. Relaţiile între cele două mari puteri sunt puternic tensionate de la începutul crizei din Ucraina.

Ţările membre BRICS, care reprezintă 40% din populaţia mondială şi 1/5 din PIB-ul planetei, au semnat totodată, în iulie, un acord cu privire la înfiinţarea propriei bănci, punînd astfel prima cărămidă la temelia unei noi arhitecturi financiare în faţa hegemoniei Occidentului. Această nouă bancă, cu viitorul sediu la Shanghai, este menită să finanţeze mari lucrări de infrastructură şi urmează să fie dotată cu un capital iniţial de 50 de miliarde de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?