X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Circa trei mii de persoane au participat la Festivalul Polobocul de aur la Răciula

30 apr. 2015,, 09:00   Societate
3350 1

Foto: noi.md

În jur de trei mii de vizitatori au savurat vinul de casă, minunile culinare și programul artistic al Festivalului Polobocul de aur, care s-a desfășurat în premieră, sâmbătă, în satul Răciula, raionul Călărași.
Camera de Comerțși Industrie a organizat evenimentul cu scopul de a promova producătorii de vin de casă, care reprezintă o parte importantă a tradițiilor populare și urmează a fi integrată în circuitele comerciale și turistice.

În cadrul Festivalului vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare „Polobocul de aur” au fost premiați câștigătorii concursului cu același nume, organizat de Camera de Comerțși Industrie pentru al 12-lea an consecutiv. Astfel, cele mai bune vinuri de casă au fost premiate la următoarele categorii:

• Nominalizarea ,,Vin tânăr din soiuri tehnice”:

o categoria vin alb - Gogu Svetlana, Căușeni, și
o la categoria vin roşu - Șeptelici Tudor, Ungheni

• Nominalizarea ,,Vin tânăr din soiuri hibride”:

o Tudoreanu Ion, Hârjăuca, r-n Călărași, (vin alb) și
o Sili Alexandru, Călărași, (vin roşu)

• Nominalizarea,,Vin de casă din anii trecuţi păstrat mai mult de un an”:

o Costin Ana, Orhei, (vin alb)
o Aghenie Tudor, s. Sadova, Călărași, (vin roșu)

• Nominalizarea: ,,Vin de desert”:

o Bejan Mihaela, s.Taraclia de Salcie, r-nul Cahul, (vin alb)
o Gogu Melania, or. Căușeni, (vin roşu)

• Premiul special - Gogu Gheorghe, Căușeni, pentru un roze sec din 2014

Având în vedere numărul învingătorilor din raionul Căușeni, următoarea ediție a Festivalului Polobocul de aur va fi organzată în anul 2016, în regiunea vitivinicolă Ștefan Vodă, care cuprinde și raionul Căușeni, în a doua sămbătă după Sfintele Paște.

La Festival au fost expuse și vinurile altor 47 de producători de vin de casă, înscriși la concursul Polobocul de aur, iar vizitatorii au avut ocazia să desemneze cel mai bun vin la categoria „Preferința consumatorilor”, câștigătorul fiind Petru Nucă din Ungheni.

Cei cca 500 de participanți – producători de vinuri de casă, meșteri populari, ansambluri folclorice, unități de alimentație publică – și-au exprimat satisfacția în legătură cu oportunitățile de a comunica și expune propriile produse la Festivalul Polobocul de aur.

„Via ne-a hrănit toată familia noastră, ne-a pus pe picioare și ne-a ajutat să plătim studiile celor doi copii ai noștri – fiul la Moscova, iar fiica – la Ankara. Eu, meșteresc în jurul viței-de-vie, ca vinul să ne bucure sufletul și să întărească trupul. Apropo, eu nu stropesc niciodată vița de vie”, spune Dmitri Sarî din Comrat.

Mihai Sava, din Costești, a vizitat 10 ani în urmă provincia franceză Anjou, împreună cu un grup de agricultori, iar de atunci a început să producă vin de casă. Mihai Sava are două hectare de viță de vie de soiuri Merlot și Caberne, pe care le exploatează împreună cu soția și două fiice. „Deși am adus din Italia recipiente din inox, nu renunț nici într-un caz la butoaiele din stejar pentru păstrarea vinului. Recent am cumpărat și un desciorchinător, datorită căruia vinul obține un gust deosebit. Familia noastră produce vinuri roșii seci și de desert”, spune Mihai Sava.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?