Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Europa îşi va demonstra susţinerea pentru Kiev la summit-ul Ucraina-UE

28 apr. 2015,, 10:50   Externe
4414 1

Foto: nr2.ru

Summit-ul Ucraina-Uniunea Europeana va avea loc azi la Kiev pe fondul susţinerii diplomatice şi economice acordate de UE acestei foste republici sovietice, care se confruntă cu conflict armat în estul separatist pro-rus şi se află în plină recesiune.

În cadrul unei discuţii telefonice, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, "au confirmat ca summit-ul va avea loc în 27 aprilie", a indicat preşedinţia ucraineană într-un comunicat, relatează AFP.

Un summit de acest tip este prevăzut să se desfășoare o dată pe an prin Acordul de asociere semnat în iunie 2014 între UE şi autorităţile pro-occidentale de la Kiev, care au venit la putere după trei luni de proreste.

Preşedinţia ucraineană şi UE au indicat, de altfel, ca Juncker nu se va duce la Kiev luni, cum fusese prevăzut, din motive de sănătate. Potrivit purtătorului său de cuvînt de la Bruxelles, Juncker şi-a amînat vizita "din cauza unui tratament ambulatoriu minor".

El era aşteptat la Kiev împreună cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, care şi-a amînat de asemenea vizita de luni.

Europenii care susțin financiar Ucraina au deblocat deja 1,3 miliarde de euro prin două programe de asistenţă macroeconomică însumînd 1,6 miliarde de euro. Un nou plan de 1,8 miliarde de euro a fost votat de Parlamentul European. Potrivit unor surse europene, o nouă tranşă de alte 700 milioane de euro ar putea fi acordată în curînd Ucrainei.

UE a impus, de altfel, sancţiuni economice dure Rusiei, acuzată de occidentali că susţine cu arme şi echipamente separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei. Moscova dezminte orice implicare în acest conflict care a făcut pînă acum peste 6.000 morţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?