X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Ucraina afirmă că o ţară din Sudul global ar putea găzdui al doilea summit pentru pace

23 iun. 03:00   Externe
2779 2

Ucraina consideră că un al doilea summit care să analizeze propunerile Kievului pentru pacea cu Rusia ar putea fi găzduit de o ţară din Sudul global, a declarat un înalt oficial, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Peste 90 de ţări au participat la primul summit din Elveţia săptămîna trecută, Ucraina căutînd un sprijin larg pentru planul său de a pune capăt războiului început în urmă cu aproape 28 de luni.

Moscova, care nu a fost invitată, a calificat rezultatul summitului - un comunicat semnat de majoritatea participanţilor, dar nu şi de India, Brazilia şi Arabia Saudită - ca fiind "aproape zero".

"Avem mai multe ţări [care se oferă să-l găzduiască] şi pot spune cu un grad ridicat de probabilitate că un astfel de summit ar putea avea loc într-una dintre ţările din Sudul global", a declarat consilierul prezidenţial Ihor Jovkva, citat de Interfax-Ukraina.

Ucraina doreşte ca următorul summit să fie convocat înainte de sfîrşitul anului, a spus el, adăugînd că Rusia ar putea fi invitată dacă este pregătită să ia în considerare foaia de parcurs prezentată de Ucraina şi nu lansează ultimatumuri.


Preşedintele Vladimir Putin a declarat la 14 iunie că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina dacă Kievul va fi de acord să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO şi să cedeze integral patru regiuni revendicate şi parţial ocupate de Moscova - cereri respinse de Kiev ca fiind echivalente cu capitularea.

Jovkva a refuzat să numească gazdele potenţiale, afirmînd că aceasta ar ajuta doar Rusia să submineze eforturile diplomatice.

Sprijinit de majoritatea ţărilor occidentale, Kievul şi-a intensificat eforturile pentru a obţine susţinerea ţărilor din Sudul global şi al naţiunilor asiatice, istoric mai apropiate de Rusia şi mai ambivalente cu privire la războiul Moscovei în Ucraina.

1
1
0
1
29

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав