X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Merkel cere o abordare coordonată cu privire la ridicarea sancțiunilor impuse Iranului

14 apr. 2015,, 19:00   Externe
4777 3

Foto: agerpres.ro

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut marți țărilor care au impus sancțiuni Iranului să aibă o abordare unificată cu privire la ridicarea respectivelor măsuri, în urma deciziei Rusiei de a pregăti furnizarea de sisteme de rachete S-300 republicii islamice, transmite Reuters. Salutînd acordul de principiu convenit în această lună de marile puteri și Teheran referitor la programul nuclear iranian, Merkel a răspuns unei întrebări referitoare la decizia Moscovei: ''Le cer oamenilor să ridice aceste sancțiuni împreună, pe cît posibil''.

La finalul întrevederii cu premierul indian Narendra Mori, șefa executivului de la Berlin a apreciat că Iranul și țările din așa-numitul grup '5 plus 1' (SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franța și Germania) au încă au multe de făcut pentru a ajunge la un acord final asupra programului nuclear iranian.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care ridică interdicția cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete sol-aer de tip S-300. În 2007, Rusia și Iranul semnaseră un acord privind livrarea acestor echipamente capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete și a cărui valoare se ridica la 800 de milioane de dolari. După interdicția de livrare a sistemului S-300, Teheranul s-a adresat Curții Internaționale de Arbitraj de la Geneva (Elveția) pentru a cere Moscovei patru miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri.

Decizia de luni a Moscovei a fost criticată la scurt timp de secretarul de stat al SUA, John Kerry, și de Pentagon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?