Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Votat! Raionul Taraclia va avea statut de raion național-cultural

3 apr. 2015,, 15:26   Politică
7417 0

Foto: wordpress.com

Raionul Taraclia ar urma să aibă statutul special de raion național-cultural. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în prima lectură, la ședința de astăzi a Parlamentului. Inițiativa propusă de fracțiunea PCRM a fost adoptată cu votul socialiștilor, democraților și comuniștilor, informează NOI.md.

Un alt punct de vedere asupra proiectului a fost însă exprimat de fracțiunile PL și PLDM. În timp ce liberalii s-au opus categoric inițiativei, liberal-democrații au menționat că propunerea trezește confuzii și au recomandat revizuirea legii.

În opinia lui Valeriu Munteanu, prin acordarea unui statut special raionului Taraclia, autoritățile vor institui un tip de autonomie mascată în regiune. „Această denumire de statut a fost inventată undeva la Moscova și a fost trimisă în plic la Chișinău. Trebuie să definim clar ce înseamnă raion național-cultural”, a menționat Munteanu.

„Noi deschidem astăzi o mică cutie a Pandorei. Cred că asupra acestui proiect ar trebui să se mai lucreze, a fost scris destul de prost”, a spus, la rîndul său, Valeriu Streleț.

De cealaltă parte, liderul PD, Marian Lupu, i-a acuzat pe unii politicieni de faptul că denaturează intenționat esența acestui proiect. Deputatul a propus ca textul legii să fie cizelat, pentru a exclude din start orice speculații. „Această decizie poartă un caracter profund simbolic de respect pentru toți moldovenii și nu va avea consecințe la nivel de organizare raională, nu vor fi sporite atribuțiile autorităților locale. Este o lege în spirit european”.

O poziție similară a exprimat unul dintre autorii proiectului, comunistul Artur Reșetnicov, care și-a îndemnat colegii să uite „de divergențele interetnice și să nu caute mîna Moscovei peste tot”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?