Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

EUBAM și-a deschis o reprezentanţă în Moldova

2 apr. 2015,, 16:45   Politică
3526 1
Foto: curentul.md
Ieri, la Chişinău s-a deschis o reprezentanţă specială a Misiunii UE pentru Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM).

Conform comunicatului Misiunii, citat de agenţia "Infotag", şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat la ceremonia de deschidere că reprezentanţa "va permite EUBAM să îmbunătăţească activitatea de monitorizare şi sprijin în privinţa măsurilor vamale şi de frontieră de control şi procedurile aplicate de Moldova în conformitate cu prevederile Acordului de asociere cu UE, inclusiv privind Zona de Liber Schimb şi Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, precum şi atingerea rezultatelor mai bune în domeniul acordării sprijinului în reglementarea conflictului transnistrean".

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Victor Osipov, deschiderea reprezentanţei "este avantajoasă pentru toate părţile interesate de aspecte ale controlului la frontieră".

"În numele Guvernului, aş dori să spun că lucrăm asupra creării celor mai bune condiţii pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului şi vom continua să cooperăm cu partenerii noştri internaţionali", a asigurat el.

Şeful EUBAM, Francesco Bastagli, a menţionat că "Moldova lucrează intensiv pentru a îndeplini obligaţiunile prevăzute de acordul cu UE, iar donatorii internaţionali fac tot posibilul pentru a extinde sprijinul acordat republicii".

"Extinderea prezenţei va permite Misiunii să reacţioneze mai eficient la schimbările priorităţilor partenerilor noştri moldoveni şi să interacţionăm mai strîns cu alţi donatori", a spus el, relatînd că şef al reprezentanţei speciale EUBAM la Chişinău a fost desemnat Andrew Filmer, care anterior a activat în cadrul Serviciului Vamal al Marii Britanii.

EUBAM a fost lansată la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comună a preşedinţilor Republicii Moldova şi Ucrainei, adresată Comisiei Europene. EUBAM reprezintă un organ consultativ, tehnic, mandatat să consolideze capacităţile de gestionare a frontierei partenerilor săi – serviciile vamale şi grăniceri, organele de ocrotire a legii şi agenţiile de stat din Moldova şi Ucraina. Mandatul Misiunii a fost extins deja de trei ori, cel actual expiră pe 30 noiembrie 2015.

Oficiului central al Misiunii se află la Odessa. EUBAM are şase oficii teritoriale situate la frontiera moldo-ucraineană. Misiunea prevede ca procedurile vamale şi de frontieră aplicate în MD/UA în final vor reflecta standardele predominante în Uniunea Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?