X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Procurorul Diacov: Chiar și funcționarii de rang înalt din Moldova nu-șe tratează copiii narcomani, ci îi protejează (VIDEO)

2 apr. 2015,, 09:15   Societate
7700 2
Прокурор Дьяков: «Даже высшие чиновники Молдовы не лечат своих детей-наркоманов, а покрывают их» (ВИДЕО)
Foto: noi.md
Procurorul Chișinăului, Ivan Diacov, care a inițiat o acțiune de informare a elevilor despre pericolul consumului de droguri, consideră că traficul ilegal de droguri deseori este „sub protecția” angajaților poliției și ai altor instituții de stat, iar funcționarii de rang înalt în loc să-și trateze rudele dependente de droguri, îi acoperă, informează NOI.md.

Ivan Diacov le povestește elevilor instituțiilor de învățămînt mediu din capitală nu doar despre pericolul consumului substanțelor psihotrope și răspîndirii drogurilor. Asumîndu-și responsabilitatea pentru profilaxia dependenței de droguri în rîndul tinerilor, Ivan Diacov relatează și despre cauzele sociale care contribuie la exrinderea rețelelor de trafic ilegal de substanțe interzise.

„Zilnic, în Moldova se vînd droguri în valoare de 12 milioane de lei. Dacă guvernul nostru ar putea aloca o asemenea sumă producătorilor agricoli, Moldova demult ar fi întrecut toți concurenții de pe piața mondială”, a subliniat procurorul capitalei.

În discuțiile cu elevii Ivan Diacov le povestește cu sinceritate că rețelele de răspîndire a drogurilor sînt create de originari din Moldova care s-au stabilit peste hotare. Deseori activitatea acestora este „protejată” de angajații MAI și alte structuri de stat. Dosarele privind sindicatele mari de droguri sînt ridicate de la procuratura capitalei, iar ulterior pur și simplu sînt clasate. În acest context, Ivan Diacov a amintit despre arestarea recentă a unui angajat de rang înalt de la MAI, suspectat de „protecția” comercianților de droguri. „Cu părere de rău, cazurile de colaborare dintre comercianții de droguri și polițiști sau angajați ai altor structuri de stat din Moldova nu sînt o rarietate. Acești oameni nu au nici ruține, nici onoare, punînd banii mai presus de toate și scuipînd pe soarta oamenilor”, a menționat Ivan Diacov.

Pe fundalul istoriei despre felul în care sînt clasate dosarele împotriva traficanților de droguri, procurorul a adus exemplul cînd mama a nouă copii a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru vînzarea a 83 grame de mac. „Bineînțeles, nu este vorba de faptul că legea trebuie aplicată diferențiat, în funcție de mărimea portofelului sau statutul social al acuzatului. Pur și simplu trebuie de atras o atenție deosebită faptului că majoritatea persoanelor acuzate pentru droguri sînt oameni cu venituri modeste, în timp ce cei care sînt suspectați de organizarea unor rețele întregi de răspîndire a drogurilor se află în libertate”, și-a explicat poziția procurorul.

O altă complexitate de probleme asupra căreia atenționează elevii Ivan Diacov este faptul că funcționarii, chiar și de cel mai înalt rang, deprind să-și protejeze rudele care au probleme cu drogurile, în loc să le organizeze tratament. În calitate de exemplu procurorul a adus doi foști viceminiștri feciorii cărora au murit din cauza drogurilor. A povestit Ivan Diacov și despre cazul unei angajate a Curții Supreme de Justiție, care „a rugat să fie ajutată să-și scutească de răspundere feciorul care s-a împotmolit în afaceri cu droguri”. „Procurorul a rămas șocat atunci cînd a văzut documentele, or, acolo figurau circa 30 de episoade criminale și peste 70 de încălcări administrative legate de droguri”, a spus Diacov.

Ivan Diacov a calificat situația creată drept una periculoasă. În opinia procurorului, profilaxia consumului de droguri în Moldova este insuficientă. Instituțiile de stat abilitate sau nu reușesc, sau ignoră activitățile de prevenire a consumului și răspîndirii de droguri. Pentru a dezvolta această inițiativă privind informarea elevilor Ivan Diacov propune ca la nivel de stat să fie creată o structură pentru combaterea răspîndirii și consumului de droguri. „Asemenea exemple de succes sînt și în România, și în Rusia, iar pentru Moldova ar fi bine să preluăm această experiență pozitivă”, consideră Ivan Diacov.

Acțiunea lui Ivan Diacov este susținută de Centrul Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor, condus de cunoscutul savant și activist în combaterea drogurilor Mircea Grecu. Centrul le propune tinerilor nu doar informații, dar și să participe nemijlocit la profilaxia consumului de droguri prin mișcarea de voluntariat.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?