Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Businessmeni din Rusia, interesaţi de vinurile moldoveneşti (FOTO)

20 mar. 2015,, 11:30   Business
4675 2

Российские бизнесмены интересовались молдавскими винами (ФОТО)
Foto: noi.md

Producătorii de vinuri şi divinuri din Republica Moldova consideră că participarea lor la Expoziţia „ProWein 2015”, desfăşurată la Dusseldorf (Germania), a fost una de succes, informează NOI.md. La întoarcere, aceştia şi-au împărtăşit impresiile şi au vorbit despre realizările obţinute.

„Participarea la Expoziţia «ProWein» oferă o ocazie excelentă de a te întîlni cu potenţialii cumpărători cu care negociezi de jumătate de an sau de mai mult timp, fiindcă în această perioadă, la Dusseldorf se adună reprezentanţi ai afacerilor cu vin din toată lumea”, a menţionat directorul companiei „Chateau Vartely”, Ludmila Gogu.

„Negocierile purtate anterior permit producătorilor să atragă atenţia unor clienţi serioşi asupra producţiei lor, deoarece, din cauza concurenţei mari, este foarte dificil să trezeşti interesul cuiva. Durează cam un an, un an şi jumătate pînă se încheie contractul de livrare a vinurilor. Această muncă necesită răbdare maximă. Promovăm în continuare producţia noastră pe piaţa europeană, obţinînd în fiecare an o creştere a vînzărilor în ţările UE. O parte semnificativă din această creştere revine exporturilor în Polonia, Cehia şi Slovacia, iar de la începutul acestui an facem livrări şi în Marea Britanie. Mai avem în portofoliul nostru astfel de pieţe exotice ca Franţa şi Italia, în ciuda faptului că aceste ţări sînt cei mai mari producători de vin din lume. Ei sînt interesaţi de vinuri produse din soiurile noastre locale, cum ar fi feteasca regală, feteasca albă, rara neagră”, a spus Ludmila Gogu.

„La Expoziţia «ProWein», de asemenea, analizăm tendinţele de dezvoltare a industriei vinului, la nivel de calitatea producţiei şi de marketing, urmărim ceea ce se întîmplă în lume şi cum am putea concura. În contextul embargoului impus de Rusia, Moldova trebuie să identifice noi pieţe de desfacere, cu valoare adăugată mai mare şi e nevoie să ne consolidăm prezenţa pe pieţele pe care merită să fie promovate produse de calitate”, a adăugat directorul companiei.

„Participînd pentru a doua oară la expoziţie, ne-am întîlnit cu cei cu care lucrăm deja, a declarat coproprietarul vinăriei „Et Cetera”, Igor Luchianov. Am stabilit, de asemenea, peste 20 de noi contacte cu oameni care nici nu ştiau de noi, dar au fost impresionaţi de vinurile noastre. Aceştia sînt importatori şi distribuitori din Ţările Baltice şi Scandinave”.

Directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Dumitru Munteanu, a menţionat că standul Republicii Moldova a fost vizitat de reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse la Bonn (Germania), unde au degustat vinuri şi au rămas plăcut surprinşi de acestea. „Dar fără voinţă politică, cooperarea dintre întreprinzătorii celor două ţări nu are niciun viitor. Şi oamenii de afaceri cu care au lucrat anterior întreprinderile noastre s-au interesat ce avem nou. Deocamdată însă aceştia nu au posibilitate să importe vinurile moldoveneşti în Rusia. Cu toate acestea, trebuie să mergem înainte, indiferent de faptul dacă piaţa rusă va fi deschisă pentru noi sau nu. Avem nevoie de vînzări stabile şi de cumpărători fideli, care nu depind de situaţia politică. Din această cauză, în ultimul an am încercat să ieşim şi pe alte pieţe, cum ar fi China, SUA, UE”.

„Scopul participării noastre a constat, de asemenea, şi în determinarea locului în care ne aflăm, comparativ cu alţi producători, pe această piaţă extrem de competitivă, a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula. Am avut ocazia să comunicăm cu reprezentanţi ai diferitor structuri din mai multe ţări. Spre exemplu, am încheiat un acord cu Consiliul de Marketing al Vinului din Austria, care de peste 30 de ani activează cu succes în promovarea vinurilor austriece. Astfel, specialiştii de acolo vor veni în Moldova pentru a-şi împărtăşi experienţa. Noi, cei de la Minister, ne dăm seama că această ramură trebuie susţinută în continuare. Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, în comun cu producătorii, va dezvolta un plan de acţiuni pe termen scurt, mediu şi lung, iar Ministerul Agriculturii le va oferi tot sprijinul”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?