X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tiraspolul, nemulţumit de reţinerea mărfurilor transnistrene la frontiera cu Ucraina

18 mar. 2015,, 13:30   Economie
4378 0
Foto: rupor-pmr.ru
Transnistria se plînge de dificultăţi la traversarea mărfurilor sale a teritoriului Ucrainei. Acest subiect a fost discutat la întrevederea conducerii Comitetului Vamal (CV) al autoproclamatei RMN cu reprezentanţii Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, transmite agenţia "Infotag" cu referire la site-ul Comitetului Vamal.

"Intensificarea controlului din partea Ucrainei la tranzitarea teritoriului său de către mărfurile transnistrene, cerinţele de înregistrare în Moldova au influenţat negativ activitatea de economie externă a agenţilor economici transnistreni", a spus directorul interimar al CV, Svetlana Klimenkova.

Potrivit ei, prin această întrevedere s-a dorit să se „demonstreze o dată în plus dorinţa Transnistriei de a stabili un dialog”.

Klimenkova a prezentat cifrele conform cărora volumele livrărilor de import din Ucraina s-au redus în 2014 cu 29%, motiv pentru care lipsa de venituri la bugetul Transnistriei a constituit circa $7 milioane, iar unele mărfuri "au fost scoase din comerţul extern al RMN". De la începutul anului curent (comparativ cu perioada similară din 2014) pierderile comerţului cu Ucraina au constituit circa $33 mil., inclusiv pe categorii ca produsele lactate şi mărfuri de consum naţional.

Consilierul pentru economie al Ambasadei Ucrainei, Valeri Kolomieţ, a spus că "situaţia social-economică din regiune este destul de dificilă (din diferite cauze)", fiind de părere că "eforturile comune trebuie orientate spre minimizarea pierderilor businessului din cauza dificultăţilor la efectuarea comerţului".

Părţile au făcut un schimb de opinii "despre actuala situaţie şi căile de activizare a schimbului informaţional privind activitatea vamală, lupta cu contrabanda şi manifestările corupte din partea serviciilor responsabile de controlul la frontiera transnistreano-ucraineană".

Reprezentanţii Transnistriei și-au exprimat speranţa că Ucraina, în postură de stat garant în procesul de negocieri, "va fi consecventă în soluţionarea subiectelor legate de stabilizarea vectorului de dezvoltare a economiei externe a Transnistriei, iar reprezentanţii Ambasadei Ucrainei vor comunica Kievului oficial poziţia republicii, bazată pe deschidere şi bună vecinătate".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?