Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Gaburici pledează pentru deschiderea unui oficiu NATO la Chişinău

17 mar. 2015,, 10:30   Politică
2849 6
Габурич выступает за открытие офиса НАТО в Кишиневе
Foto: gov.md
Prim-ministrul Chiril Gaburici pledează pentru deschiderea unui oficiu NATO la Chişinău. În cadrul întrevederii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfăşurate luni, 16 martie, la Bruxelles, el a declarat că aceasta "ar facilita dialogul politic şi cooperarea dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică", informează agenţia "Infotag" cu referire la Biroul pentru relaţii cu presa al Guvernului.

Conform comunicatului, în cadrul întrevederii s-a discutat starea şi perspectivele cooperării Moldovei cu NATO, implementarea Planului individual de acţiuni al parteneriatului RM-NATO şi au identificat posibilităţi de oferire a asistenţei în reformarea sectorului de securitate, apărare şi modernizarea Armatei Naţionale.

"Interlocutorii au făcut un schimb de opinii despre agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, evoluţiile politice şi de securitate din ţară şi din regiune. Jens Stoltenberg a apreciat înalt contribuţia Republicii Moldova la operaţiunea derulată de NATO cu mandat ONU în Kosovo, în cadrul căreia militarii moldoveni au posibilitatea să-şi sporească abilităţile profesionale şi capacităţile de interoperabilitate pentru menţinerea păcii", se menţionează în comunicat.

Premierul a pledat pentru cooperarea cu statele membre şi partenere NATO în domeniul apărării cibernetice, gestionării situaţiilor excepţionale, inclusiv pe linia Programului ştiinţa pentru pace şi securitate, precum şi necesitatea finalizării Proiectului privind evacuarea şi distrugerea pesticidelor cu termen expirat de pe teritoriul Republicii Moldova.

Secretarul general al NATO a salutat disponibilitatea autorităţilor moldoveneşti de a aprofunda relaţiile bilaterale şi a reiterat susţinerea Alianţei Nord-Atlantice pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

"Statele NATO au susţinut întotdeauna Republica Moldova în problematica Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa, solicitînd retragerea forţelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova", a specificat Stoltenberg.

Conform comunicatului, oficialul a acceptat invitaţia prim-ministrului Chiril Gaburici de a vizita Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?