X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova va fi prelungită perioada moratoriului la băncile problematice (VIDEO)

12 mar. 2015,, 09:52   Economie
4970 0
В Молдове продлят срок моратория для проблемных банков
Foto: noi.md
Perioada moratoriului la băncile problematice, în care Banca Națională a Moldovei a instituit administrare specială, va fi prelungită de la patru luni pînă la un an. Acest fapt este prevăzut în modificările la Legea instituțiilor financiare, aprobate de Guvern, relatează NOI.md.

Prin moratoriu se subînțelege amînarea pe o anumită perioadă a executării cerințelor creditorilor și transferurilor activelor băncilor aflate sub administrare specială. Instituirea moratoriului va preveni înrăutățirea situației financiare a băncii, va permite păstrarea activelor acesteia și evitarea consecințelor negative pentru întregul sector financiar-bancar.

Se preconizează că modificările aprobate de Cabinetul de Miniștri privind prelungirea perioadei moratoriului la băncile problematice vor spori posibilitățile Băncii Naționale a Moldovei pentru soluționarea crizelor bancare, ameliorarea situației financiare la băncile cu probleme, cu menținerea activelor acestora.

După cum a comunicat viceguvernatorul BNM Ion Sturzu, modificările aprobate vor spori eficiența instrumentelor și măsurilor întreprinse de administratorii speciali ai băncilor sub administrare specială, vor permite asigurarea protecției activelor băncilor și nu vor admite pierderea acestora. El a reamintit că la instituirea moratoriului la băncile în regim de administrare specială, accesul la activele acestora este limitat și administratorul special gestionează activele băncilor ținînd cont de interesele instituției, indiferent de cerințele creditorilor acesteia, altor bănci, instanțelor judiciare. Atunci cînd moratoriul este ridicat, ele sînt în drept să pretindă iarăși achitarea datoriilor.

BNM menționează că experiența aplicării regimului de administrare specială denotă faptul că în procesul analizei activității și situației financiare a băncii aflate sub administrare specială, este necesară o investigație complexă, inclusiv cu participarea companiei de audit, și perioada moratoriului prevăzută de lege trebuie să fie suficientă pentru a permite finalizarea evaluării activelor și pasivelor băncii și pregătirea procesului de adoptare a unor măsuri necesare pentru redresare. Acest termen este extrem de important în mediul fragil al crizei financiare sistemice pentru a evita aprofundarea destabilizării în sistemul financiar-bancar.

Necesitatea sporirii posibilităților BNM de soluționare a crizelor bancare, inclusiv prin intermediul introducerii modificărilor sus-numite, a fost menționată de experții Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale în finalul Programului de evaluare a sectorului financiar (FSAP), efectuat în februarie-mai 2014.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?