X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: Gazele naturale românești nu au devenit o alternativă reală livrărilor „Gazpromului”

5 mar. 2015,, 12:15   Economie
4521 7

Foto: noi.md

Republica Moldova a început miercuri să importe gaze naturale din România prin gazoductul Iași-Ungheni. Președintele Asociației Consumatorilor de Energie din Moldova, Nicolae Mogoreanu, a menționat în exclusivitate pentru studioul „Sputnik-Moldova” că volumul importului gazului românesc este nesemnificativ și va putea asigura doar maximum două raioane ale țării.

„Este nevoie de un sistem care să asigure livrarea gazelor naturale în toate regiunile Moldovei. În plus, este o lansare de probă. Nu ne rămîne decît să sperăm că totul va decurge bine... De fapt, la noi totul se face pentru a închide cuiva ochii”, consideră Mogoreanu.

„Cred că prețul se cunoaște, însă cu siguranță nu s-au înțeles pînă la capăt. Din cîte știu, prețul va fi un pic mai mic decît cel propus de «Gazprom». Nimeni nu se grăbește să renunțe la gazele naturale rusești, or, o alternativă reală nu există. Cît privește Moldova, gazul românesc este furnizat în regim insular. Adică, prin actualul sistem de livrare Iași-Ungheni, nu poate fi asigurată cu gaze naturale întreaga Moldovă. Anual noi consumăm circa un miliard de metri cubi, iar prin conducta Iași-Ungeni la prima etapă de un an sau un an și jumătate urmează să fie livrate circa 50-100 de milioane de metri cubi, adică diferența este de 10-20 de ori mai mică”, a subliniat interlocutorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?