Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Gazoductul Iași-Ungheni: alternativă sau doar o imagine? (VIDEO)

4 mar. 2015,, 18:05   Economie
6207 8
Foto: noi.md
Inițial autoritățile afirmau că gazele naturale românești vor fi mult mai ieftine decît cele rusești. Acum ele susțin că reducerea tarifelor pentru consumatorii finali nu este atît de simțitoare, însă accentuează faptul că de acum țara noastră dispune de o sursă alternativă de resurse energetice, relatează NOI.md.

„Deoarece volumul livrărilor de combustibil românesc este destul de mic, deocamdată nu se poate vorbi despre micșorarea tarifelor pentru consumatorii finali”, a declarat miercuri viceministrul Economiei Valeriu Triboi în cadrul ceremoniei oficiale de lansare a livrărilor de gaze naturale prin gazoductul Iași-Chișinău.

El a vorbit foarte vag despre eventuala reducere a tarifelor chiar și după finalizarea lucrărilor de prelungire a conductei pînă la Chișinău și de construcție a stațiilor de compresoare pînă la sfîrșitul anului 2017.

„Este prematur să vorbim despre aceasta, sper că tarifele se vor micșora. Însă nu acest lucru este important. Noi am găsit o sursă alternativă pentru securitatea energetică a țării – iată care este realizarea”, a specificat Triboi.

„Timp de 24 de ani noi nu ne putem decide în ce direcție trebuie să mergem: spre Rusia sau spre Europa. Totodată, noi uităm că doar statele puternice fac politică mare, țările mici ca Moldova noastră trebuie să promoveze o politică inteligentă. Nu trebuie să îngenunchem în fața nimănui. Iată de ce, în opinia mea, construcția gazoductului Iași-Chișinău și prelungirea acestuia pînă în capitala țării este necesară și oportună. Nu trebuie să uităm că atunci cînd există doi furnizori reali, este mai ușor de negociat prețurile și condițiile de livrare”, a specificat președintele Consiliului Raional Ungheni, Iurie Toma.

Solicitat să răspundă dacă este convins că România ar fi capabilă să livreze în Moldova cei 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale necesari, funcționarul a precizat că „odată cu construcția acestui gazoduct, se poate de vorbit nu numai despre gazele din țara vecină, ci și despre cele din Europa”.

Pînă la finele anului Moldova va primi din România circa un milion de metri cubi de gaze.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?