Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Ce ne pregătește astăzi leul?

23 feb. 2015,, 10:45   Economie
9484 4
Foto: noi.md
„Cele întîmplate cu leul ne conving iarăși că procesul de corectare a cursului valutei naționale este influențat nu doar de factorii obiectivi cu caracter economic (dezechilibru în volumul operațiunilor de export-import, diminuarea remitențelor de muncitorii miranți), ci și de factorul uman. În momentul de față operațiunea de îmbogățire vertiginoasă, concepută de cineva, a luat sfîrșit și leul revine pe pozițiile valorice obiective”, - a declarat pentru NOI.md colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Leul continua să crească. Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul oficial al monedei euro la nivel de 21 de lei 99 de bani sau cu un leu mai puțin, decît ieri.

Dolarul, potrivit versiunii regulatorului, costă 19,43 lei, ieftinindu-se cu 75 de bani. A cedat și leul românesc – 4,94 lei.

Interlocutorul s-a arătat convins că „situația cu prăbușirea valutei naționale a fost tensionată în mod deliberat, societății nu i se explicau cele întîmplate, se lansau pronosticuri sumbre. Totodată, s-au intensificat discuțiile privind necesitatea majorării tarifelor și prețurilor la mărfurile importate. Și poporul s-a grăbit la casele de schimb valutar să convertească economiile în lei în valută solidă”.

„Să ne axăm pe un detaliu elocvent: cînd situația pe piața valutară este calmă, diferența între valoarea de vînzare și cumpărare a valutei este de cîteva bani. În timpul recentei crize rata ajungea pînă la 20 la sută, adică profitul dealerilor de valută de la fiecare milion de dolari vîdut-cumpărat a constituit 200 de mii de dolari. Iar cît au cîștigat organizatorii prăbușirii leului vom putea spune doar după publicarea datelor Bancii Naționale a Moldovei”, a explicat expertul.

În opinia lui, „dolarul se va opri la 18 lei, deși valoarea lui reală nu depășește 16 lei. Bineînțeles, dacă manipulatorii nu vor concepe încă o afacere. Deși aceasta deja va fi prea mult pentru o perioadă atît de scurtă. În ceea ce ține de majorarea tarifelor, cu regret aceasta este inevitabilă, deoarece ele au fost calculate în baza unui curs de 13,5 lei pentru un dolar, iar astăzi acesta a crescut cu 20 la sută”.

„Din toate acestea putem face doar o singură concluzie neplăcută: fără participarea Guvernului acest lucru este imposibil. Însă ochii lor sînt plin de „verzișori”, de aceea ne rămîne doar să ne așteptăm la majorarea tuturor prețurilor. În ceea ce privește investițiile străine mult așteptate și promise, acestea nu vor avea loc: cine își va investi resursele financiare într-o țară, în care poți să le pierzi într-un moment”, a conchis Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?