X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

„Gazprom” și-a redobîndit prin judecată $743,8 milioane datorate de „Moldovagaz”

20 feb. 2015,, 14:15   Economie
6083 8

Foto: blogspot.com

Concernul rus „Gazprom” a cîștigat în instanța de judecată un nou caz privind încasarea datoriilor istorice în mărime de 743,76 milioane de dolari SUA de la SA „Moldovagaz” pentru gazele naturale consumate în anul 2010, informează NOI.md. Potrivit raportului concernului rus, în luna februarie 2014, „Gazprom” s-a adresat Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie a Rusiei cu cererea de încasare de la "Moldovagaz" a datoriei pentru gazul livrat în anul 2011 în valoare totală de 743 milioane 756,9 mii de dolari.

Pe 29 august 2014, instanța de judecată a încheiat audierile pe acest caz, iar pe 31 octombrie a dat cîștig de cauză concernului rus.

De menționat că, pînă în prezent, „Gazprom” a depus deja circa 10 cereri privind încasarea datoriilor istorice de la „Moldovagaz” în sumă totală de peste 2,3 miliarde de dolari, în care a avut cîștig de cauză. Din suma datoriilor regiunii transnistrene îi revin 95%, iar Chișinăului – doar 5%. Astfel, în anul 2007, ”Gazprom” a depus primele patru cereri privind încasarea datoriilor istorice de la ”Moldovagaz” în sumă de 96,1 mil. dolari pentru gazele naturale livrate în anii 2005-2006, această datorie în totalitate aparținînd Transnistriei. Toate cele patru acțiuni în judecată au fost satisfăcute.

În anul 2013, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie a Rusiei a satisfăcut cererea Gazpromului privind încasarea datoriei în mărime de 485 mil. 669,5 mii de dolari SUA de la SA „Moldovagaz” pentru gazele naturale consumate în anul 2010.

Holdingul rus menționează că, în perioada anilor 2011-2014, din cauza neachitării gazelor naturale de regiunea transnistreană și mai mult a crescut datoria Republicii Moldova, iar „Gazprom” nu încasează sumele respective. „Gazprom” își motivează acțiunile prin aceea că organele de control vamal și valutar din Rusia cer întreprinderea măsurilor juridice pentru respectarea termenelor de repatriere a mijloacelor financiare.

Totodată, SA „Moldovagaz” declară că aceste datorii s-au acumulat din cauza unor situații de forță majoră, și anume, din cauza imposibilității de a influența asupra companiei „Tiraspoltransgaz”, care activează pe teritoriul regiunii transnistrene.

Pînă în prezent, „Gazprom” nu a întreprins măsuri în vederea executării deciziilor Curții de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie a Rusiei privind încasarea datoriilor istorice de la „Moldovagaz”. Potrivit unor date, datoria regiunii transnistrene pentru consumul de gaze naturale rusești depășește 5 miliarde de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?