X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Comuniştii nu vor susţine candidatura lui Iurie Leancă la postul de prim-ministru

9 feb. 2015,, 12:45   Politică
5670 6
Коммунисты не поддержат кандидатуру Лянкэ на пост премьер-министра
Foto: actualitati.md
Partidul Comuniştilor nu va sprijini candidatura lui Iurie Leancă la postul de prim-ministru. Declarația a fost făcută de către liderul PCRM, Vladimir Voronin, într-un interviu pentru ziarul "Puls", publicat pe site-ul PCRM, relatează agenţia "Infotag".

Politicianul a spus că Partidul Comuniştilor a început negocierile cu PLDM şi PDM pentru a debloca activitatea Parlamentului, a forma organele puterii, pentru a "asigura dezvoltarea ţării". "Discutînd deblocarea procesului de formare a guvernării, noi ne-am expus clar poziţia vizavi de anumite personaje, care, în opinia noastră, nu au nici un drept să fie în fruntea acestei guvernări. Este vorba de Filat, Plahotniuc, Lupu şi Leancă. Filat a fost demis de noi pentru corupţie. Lupu a fost demis pentru încălcarea drepturilor opoziţiei. Plahotniuc a obţinut vot de neîncredere. Noi am înaintat patru moţiuni de cenzură cabinetului de miniştri al lui Leancă. Şi alte patru unor miniştri din Guvernul Leancă. În total, opt moţiuni de cenzură (!). Ce se mai poate adăuga? Noi nu putem susţine aceste personaje în fruntea puterii executive", a declarat Voronin.

El a menţionat că "ţara nu poate trăi fără putere în stat, aceasta duce la haos". "Noi am participat la consultări cu aceste partide pe care le considerăm, pe de o parte, mai mult sau mai puţin independente şi pragmatice. Pentru că partidul lui Dodon nu este independent, iar partidul lui Ghimpu nu este pragmatic", consideră Voronin. Potrivit lui, în cadrul negocierilor, comuniştilor li s-a propus să vină în Guvern şi să obţină o treime din organele puterii executive sau să obţină funcţiile de control asupra puterii executive.

"Noi am refuzat să venim în guvern, pentru a ne păstra statutul de opoziţie faţă de această guvernare. Dacă doriţi să vă susţinem în deblocarea procesului de formare a guvernării, întoarceţi-i opoziţiei toate drepturile. Este vorba de întoarcerea opoziţiei a funcţiilor de control. Aşa cum a fost pe timpul guvernării comuniste. Ce obţinem de facto? Patru personaje odioase sînt înlăturate de la guvernare. Ghimpu este marginalizat, pentru că nu poate şantaja foştii colegi de coaliţie. Noi solicităm doar funcţiile ce i se cuvin opoziţiei în orice stat democratic: conducerea unor organe de control", a spus liderul PCRM.

Vorbind despre condiţiile înaintate de PCRM pentru cooperare cu guvernarea, el a definit trei priorităţi de bază:

1.Acţiunile guvernării trebuie să fie îndreptate spre fortificarea suveranităţii, adică spre combaterea tendinţelor unioniste, spre corectarea unor documente adoptate anterior, care diminuează nivelul de suveranitate a Republicii Moldova. Aceasta se referă şi la unele compartimente ale Acordului de asociere cu UE, care prevăd luarea unor decizii în detrimentul intereselor şi al suveranităţii Moldovei.

2.Dezvoltarea statutului de neutralitate. Adică păstrarea şi întărirea acestui statut. Este necesar de adoptat Legea cu privire la statutul de neutralitate, suplimentar la norma constituţională.

3.Corectarea unor compartimente ale Acordului de asociere cu UE din punctul de vedere al intereselor Moldovei. Atît în partea politică a documentului, în care se vorbeşte despre suveranitate şi neutralitate, cît şi în partea economică. Această corectare trebuie efectuată paralel cu consultările le această temă cu partenerii noştri din Est, cu care avem semnate acorduri strategice.

Fiind întrebat despre probabilitatea unor alegeri anticipate, Voronin a dat de înţeles că comuniştii nu vor admite asemenea scenariu.

"Este puţin probabilă o astfel de variantă. Pentru că doar Dodon este interesat de alegeri parlamentare anticipate. El ar vrea să facă uz de inerţia din conştientul cetăţenilor pînă nu a început căderea lui. Pentru că aceasta deja a început. Exportul moldovenesc în Rusia aşa şi nu a fost redeschis, în ciuda tuturor promisiunilor lui Dodon. Aşa că el ar vrea să utilizeze cît mai repede inerţia alegerilor, inerţia promisiunilor şi lozincilor lui electorale, inerţia susţinerii din exterior. Va fi oare aceasta o politică promoldovenească? Şi ce ne facem cu domnul Timofti, pentru care a votat Dodon? I s-a iertat deja lui Dodon acest vot? Inerţiile se stopează. Deja este clar că toate promisiunile lui electorale au fost doar un bluf. Trebuie să înţelegem că în condiţiile de criză ale societăţii moldoveneşti economia Moldovei nu va rezista încă unui scrutin", a subliniat Voronin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?