Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Moldova poate conta pe ajutorul Uniunii Energetice Europene

7 feb. 2015,, 17:30   Economie
4027 0

Foto: lenta.ru

Republica Moldova și Ucraina pot miza pe ajutorul Uniunii Energetice Europene, care urmează să fie constituită. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, care a prezentat jurnaliștilor planurile privind crearea Uniunii Energetice Europene, care în UE este privită ca etapa principală în formarea pieții comune a energiei și în modificarea metodelor de producție, transportare și consum a energiei, informează NOI.md.

Oficialul european a menționat că Uniunea Energetică Europeană nu se va limita la spațiul UE, deoarece se va ține cont și de interesele statelor vecine care doresc să coopereze cu această structură în contextul comunității energetice. Răspunzînd la întrebări, Maroš Šefčovič a precizat că a avut în vedere și asemenea țări ca Moldova și Ucraina. Funcționarul a menționat că Uniunea Energetică va permite de realizat o nouă abordare față de politica energetică a Europei. Strategia cadru a Uniunii Energetice Europene urmează să fie adoptată la 25 februarie.

De menționat că, pe 4 februarie, Comisia Europeană a anunțat despre demararea lucrărilor privind crearea Uniunii Energetice, care reprezintă un pas important spre formarea pieții comune a energiei și modificarea metodelor de producție, transportare și consum a energiei. Uniunea Energetică, cu o politică pe termen lung privind lupta cu schimbarea climei, reprezintă una din prioritățile Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker. După mai bine de 60 de ani de la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, Comisia Europeană a prezentat un plan de reorganizare a strategiilor energetice europene și a demarat lucrările privind crearea Uniunii Energetice Europene.

Crearea acestei structuri este foarte actuală. UE importă 55% din energie, 90% din fondul locativ din Europa este ineficient din punct de vedere energetic, infrastrcutura energetică se uzează, iar piața energetică internă este încă departe de a fi constituită. Securitatea energetică se află pe primul loc în agenda politică a UE. Totodată, la ședința Consiliului European din octombrie 2014 au demarat lucrprile asupra semnării unui acord ambițios privind clima. Documentul urmează să fie semnat la sfîrșitul anului 2015, la Paris.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?